BM ve AKPM Türkiye'deki terör saldırılarını kınadı

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Şırnak ve İstanbul'da bugün düzenlenen terör saldırılarını kınadı.

F5HABER F5HABER
BM ve AKPM Türkiye'deki terör saldırılarını kınadı

NEW YORK (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bugün İstanbul ve Şırnak'ta düzenlenen terör saldırılarını kınadı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamaya göre Genel Sekreter Ban, Sarıyer'deki ABD Başkonsolosluğuna yapılan saldırı dahil İstanbul'da ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gün içinde düzenlenen saldırıları kınadığını bildirdi.

Ban'ın saldırılar nedeniyle endişeli olduğu ifade edilen açıklamada, Genel Sekreter'in "kurbanların aileleri ile Türkiye hükümeti ve halkına en derin taziyelerini sunduğu" kaydedildi.

Genel Sekreter Ban, ayrıca saldırıların faillerinin bir an önce yargı önüne çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Ban, daha önce yaptığı açıklamada, PKK ve diğer terör örgütlerinin Türkiye'de düzenlediği saldırıları kınayarak, Türkiye'nin PKK'ya karşı operasyonlarının BM Şartı ile uyumlu şekilde meşru müdafaa amacıyla yürütüldüğünü belirtmişti.

- AKPM'den kınama

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur, yaptığı yazılı açıklamada, saldırıları sert şekilde kınadığını bildirdi. 

Brasseur, terörün demokratik toplumların temelini çürüttüğüne dikkati çekerek, terörün hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini vurguladı. "Şiddet asla çözüm getirmez" ifadesini kullanan Brasseur, Türkiye'ye yaptığı son resmi ziyarette de Kürt meselesinin çözülmesi için gösterilen çabaları desteklediğini belirtti.

Brasseur, şiddetin yeniden artmasının bu çabalara zarar vermemesi gerektiğini kaydederek, AKPM'nin Türkiye'nin talep etmesi halinde yardıma hazır olduğunu bildirdi. Brasseur, saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine de başsağlığı diledi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da saldırılarla ilgili açıklamasında şiddetin azaltılması çağrısında bulundu.

Jagland, son saldırılardan endişe duyduğunu ve barış sürecinde alınan mesafenin tehdit altında olduğunu belirtti.

SONRAKİ HABER