Köpek dışkısından bulaşıyor! O hastalığa dikkat...

Türkiye Hidatidoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmiye Altıntaş,"Vatandaşlar toprakla ya da bir hayvanla ilgilendikten sonra ellerini yıkarsa kist hidatik hastalığından korunmuş oluyor. Hastalığın çok kolay ve ucuz bir korunma yöntemi var. Yeter ki bu konuda bilinçli olalım" dedi.

VATAN VATAN
Köpek dışkısından bulaşıyor! O hastalığa dikkat...

Köpek dışkısından bulaşan hastalığa karşı el yıkama uyarısı.Türkiye Hidatidoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmiye  Altıntaş, köpek dışkısındaki parazitlerden kaynaklanan ve ölümcül sonuçlar  doğurabilen kist hidatik hastalığına karşı özellikle hayvanlar ve toprakla temas  sonrası ellerin yıkanması uyarısında bulundu.  Avrupa Birliği desteğiyle yürütülen "Kist Hidatik Farkındalığının  Yaratılması" projesinin kapanış toplantısı, İzmir'in Konak ilçesinde bir otelde  yapıldı.  Proje Koordinatörü Prof. Dr. Altıntaş, toplantıda yaptığı sunumda,  Türkiye'de yaygın görülmesine rağmen halk arasında bilinirliği düşük olan kist  hidatik hastalığıyla ilgili özellikle öğrenci ve öğretmenleri hedef alan  farkındalık programı uyguladıklarını söyledi.    Hastalığın köpeğin dışkısındaki parazitlerin toprak ya da yerden sebze  meyvelere bulaşması yoluyla insana geçtiğini, başta karaciğer olmak üzere bütün  iç organlara kan yoluyla bulaşabildiğini ve tedavi edilmezse ölüme kadar  götürebilen sonuçlar doğurabildiğini anlatan Altıntaş, hastalığın klinik belirti  vermediğine de dikkati çekti.      Altıntaş, şu bilgileri verdi: "Kist, karaciğere yerleşirse sırtta ya da karında ağrı, kusma ve  bulantı, akciğere yerleşirse göğüste ağrı, solunum güçlüğü, kan tükürme gibi  şikayetlere yol açabiliyor. İlk etapta çok büyük değilse ultrason eşliğinde kist  sıvısının boşaltılması sağlanıyor. Ancak daha sonra aynı yerde tekrarlayabiliyor  ya da sızıntı olursa gidip bir başka yerde kist oluşabiliyor. Diğer bir tedavi  ise özellikle büyük kistler için cerrahi operasyon. Ameliyatla bu kist  çıkarılıyor.    Proje kapsamında gittiğim okullarda öğrenciler ve idarecilerin bu  hastalığı pek fazla bilmediğini gördüm. Bu programın başarılı olacağını  düşünüyorum. Vatandaşlar toprakla ya da bir hayvanla ilgilendikten sonra ellerini  yıkarsa bu hastalıktan korunmuş oluyor. Hastalığın çok kolay ve ucuz bir korunma  yöntemi var. Yeter ki bu konuda bilinçli olalım."     Altıntaş, proje kapsamında İzmir'de mezbahanesi ve köpek barınağı olan  Aliağa, Bayındır, Bergama, Kemalpaşa, Kiraz, Ödemiş, Selçuk, Tire ve Ödemiş'te 4  bin 90 öğrenci, 242 öğretmen, 229 sağlık çalışanı ve veteriner ile 206 vatandaşa  ulaştıklarını sözlerine ekledi.  

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER