için kaldı

CHP’den rekor cezaya ilişkin değerlendirme

Karaman'daki cinsel istismar davasında sanığa verilen 508 yıl 3 ay hapis cezasını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, denetlenmeyen ihmallerin olduğu bir yapının söz konusu olduğunu belirterek, bu da hasta ruhlu kişilere ortam verdiğini söyledi.

F5HABER F5HABER
CHP’den rekor cezaya ilişkin değerlendirme

Karaman'daki cinsel istismar davasında sanığa verilen 508 yıl 3 ay hapis cezasını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, denetlenmeyen ihmallerin olduğu bir yapının söz konusu olduğunu belirterek, bu da hasta ruhlu kişilere ortam verdiğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Karaman'daki cinsel istismar davasının sonunda değerlendirmelerde bulundu. Adli önünde bekleyen gazetecilere açıklamalarda bulunan Karabıyık, "Bu olayın aslında iki boyutu var. Bir suçlu şahıs var ki suç şahsileştiriliyor. Bugün onun yargılaması yapıldı. 508 yıl 3 ay gibi bir ceza verildi. En ağır cezalar ne kadar verilirse o kadar iyi. Ancak olayın başka bir boyutu da var. Kendisi bu suçu önce kabul etmek istemedi. Önce ifadesinde kabul etmiş daha sonra inkar etti. Hatta ne kadar üzücüdür ki on çocuğun arasında bu olayın olduğunu ve kendisinin üzerine kaldığını ifade etti. En acı ifade de budur, bence o aileler için. Ardından da birtakım açıklamalarda bulundular, şahitler dinlendi. Tabi okuldaki öğretmenler kendisinin iyi halinden bahsettiler ama çelişkili ifadelerde gözden kaçmıyordu" diye konuştu.

"BELKİ DAHA FAZLA ÇOCUK VAR"

Olayın ikinci boyutunda bu olaylara zemin hazırlayan ortam olduğunu ifade eden Karabıyık, "İşte bu açıdan baktığınızda ortada 5661 sayılı yasaya aykırı olarak özellikle illegal, denetimsiz bir yapılanma var. Kimin tarafından kurulduğu belli olmayan ki burada on aile biz açtık diye çelişkili ifadeler verdiler ne yazık ki. Ancak illegal bir yapı söz konusu, denetlenmeyen, ihmallerin olduğu bir yapı söz konusu. Tabii buda hasta ruhlu kişilere böyle bir ortam veriyor. Bu nedenle Türkiye'de öncelikle bu tür evlerin, bu tür yurtların adına ne denirse bir envanterinin çıkarılması gerekiyor. Biz bugün yüzlerce ihbar olduğunu da gördük. Özellikle bu vakıflarla ilgili bir suçlama yapılmıyor veya suç duyurusu şu anda kabul edilmedi daha sonra savcılığa suç duyurusunda bulunulur dendi. Burada bir 45 rakamı vardı ama bu rakamı biz buraya geldiğimizde hiç ortaya çıkmadı. Hatta görüştüğümüz birimler bize sordu. Biz de 45'i gazetelerden okuduk '45 nereden çıktı' dediler. Biz hala bunu anlayabilmiş değiliz. Belki daha fazla çocuk var. Bu sadece Karaman'ın sorunu değildir Türkiye'nin her yerinde bu tür sorunlar olabiliyor. İşte bunu biz mahkemede de gördük. Ülkede artık bu tür olayların kamuoyunun gerçekten burasında ve bu olay siyaseten yaklaşılacak bir konu değil siyaset üstü bir konudur" dedi.

"BEKLEDİĞİMİZ BİR CEZAYDI"

Karaman Baro Başkanı Oktay Yılmaz da, "Bugün mahkemeden önce müdahillerle ilgili mahkeme tarafından karar verildi. Mahkeme baroların müdahillik taleplerini kabul etti. Sivil toplum kuruluşlarının müdahilliklerini kabul etmedi. Barolar tarafından soruşturmanın genişletilmesi talebi oldu, özellikle Ensar ve Kaimder vakfıyla ilgili ve Karaman Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğüyle ilgili suç duyurusunda bulunulması talep edildi. Mahkeme tarafından bu talepler reddedildi. Sonuçta sanık 508 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Beklediğimiz bir cezaydı. Bugün de kararın çıkacağını tahmin ediyorduk. Zaten ailelerin de talepleri bu yöndeydi. Bu davanın daha fazla sürmesini istemiyorlardı. Bu davanın basında daha fazla işlenmemesini istiyorlardı. Ailelerin de istediği oldu" diye konuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER