Soykırım iddiaları 1960'ta icat edildi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın ‘1915 Olayları Uluslararası Konferansı’nda konuşan tarihçiler, Ermeni soykırımı iddialarının Türkiye’ye karşı kullanıldığını anlattı. Tarihçilere göre ‘sonradan uydurulmuş’ bu iddialar, Türkiye’ye karşı kullanılıyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Soykırım iddiaları 1960'ta icat edildi

RUS TARİHÇİ PROF.DR. OLEG KUZNETSOV: “Ermeni soykırımı iddialarından 1960’lı yılların ortalarında bahsedilmeye başlandı. Bunun iki nedeni vardı. Birincisi Türkiye’nin NATO’ya girmesi, ikincisi Amerikan füzelerinin Sovyetlere yönelik olarak Türkiye topraklarına yerleştirilmesiydi. Sözde Ermeni sorunu özellikle bu formülasyon içerisinde devreye sokuldu. 1960’lı yıllarda ve Sovyetler Birliği’nin NATO’nun jeopolitik baskılarına karşı geliştirilmiş oldu. Soğuk Savaş döneminin bir ürünü olarak ortaya çıktı. Tarihi gerçeklerle en ufak bir bağlantısı yoktur.”

Soykırım iddiaları 1960'ta icat edildi - Resim : 1

İNÖNÜ’DEN ‘DÖNÜN’ TEKLİFİ

FRANSIZ TARİHÇİ DR. MAXIME GAUIN: “Yüz binlerce Ermeninin tehcirinin İttihat ve Terakki Cemiyeti veya Kemalist politikalarla hiçbir ilgisi yoktur. Çok iyi bilinmeyen bazı hususlar olduğunu görüyoruz. Lozan görüşmelerinde İnönü birçok kez göç eden Ermenilerin dönmesini teklif etti ama milliyetçi Ermeniler reddetti. Dönen olmadı. Bu anlamda Ermeniler ‘yok oldu’ demenin de bir anlamı yok diyebiliriz.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER