Körfez’de yüksek tansiyon: Petrol alarmı!

ABD’nin yakın müttefiki Suudi Arabistan’ın iki büyük petrol tesisinin havadan vurulması sadece tansiyonu yükseltmedi, aynı zamanda küresel petrol arzına da darbe vurdu. Petrol fiyatları yükselişe geçerken, hedef olan stratejik rafineride tam üretime dönüş haftalar alabilir. ABD saldırının ardında İran’ın olduğunu ima ederken Rusya ve Çin’den itidal çağrısı geldi, AB gerçeklerin ortaya çıkarılmasını istedi. Yemen’de konuşlu Husiler yeni saldırı tehdidinde bulunurken, İran da BAE’ye kaçak petrol götürdüğü gerekçesiyle bir tankere el koydu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Körfez’de yüksek tansiyon: Petrol alarmı!

KÖRFEZ bölgesi, petrol devi Suudi Arabistan’ın en büyük rafinerisi olan Abkayk ile Khurais tesislerinin geçen cumartesi sabaha karşı havadan bombalanması ile bir kez daha diken üstüne gelirken, ABD Enerji Bakanlığı’nın 2018 verilerine göre ABD’den sonra dünyanın en büyük petrol üreticisi olan S. Arabistan’ın petrol tedariki kapasitesi konusundaki kaygılar da arttı. Dün Asya’daki ilk işlemlerde Brent petrolün varil fiyatı 11 dolardan fazla artışla 71.95 dolara fırladı. Önceki kapanışta 60 dolardan işlem gören petrol, ilk şokun ardından dün gün içinde 65-69 dolar aralığında dalgalı bir seyir izledi.

KÜRESEL ARZIN YÜZDE 5’İ

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Suudi Arabistan yetkilileri, saldırı sonucu kesintiye uğrayan petrol üretiminin bir kısmını tesis edebileceklerini, ancak tam kapasiteyle üretime geçmenin haftalar alabileceğini açıkladı. Yetkililer, saldırıların günlük 5.7 milyon varil üretimi kesintiye uğrattığını, küresel arzın yüzde 5’ine tekabül eden bu oranın da dünya petrol piyasalarını etkileyebileceğini kaydetti. Suudi ulusal petrol şirketi Saudi Aramco’nun Üst Yöneticisi (CEO) Amin Nasser, üretimi tekrar tesis etmek için çalışmaların başladığını belirtti. Öte yandan şirketin uzun zamandır beklenen ve kasım ayında yapılması planlanan halka arzı da zora girdi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER