“Panik atak anında ne yapabilirim?” diye düşünenlere rahatlatan öneriler

Son günlerde koronavirüs ile ilgili yaşanılan süreç, panik atak rahatsızlığı olan kişileri daha fazla etkiledi. Bu dönemde atak nöbetlerinin arttığına dikkat çeken Uzman Psikolog Ceylan Şekerci; çok önemli önerilerde bulundu, panik atak esnasında yapılması gerekenleri detaylarıyla anlattı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
“Panik atak anında ne yapabilirim?” diye düşünenlere rahatlatan öneriler

Panik, tehlike olarak algıladığımız durumlara karşı verdiğimiz doğal bir fiziksel tepkidir. Otoyolda araba kullanırken önünüze bir köpeğin fırladığını düşünün. Neler hissedersiniz? Bedeniniz çok hızlı tepki vermek zorundadır. Bunun için kaslarınıza daha çok kan pompalanması yani kalbinizin daha hızlı çalışması gerekir. Enerji açığa çıkarabilmek için vücudunuz daha çok oksijene ihtiyaç duyar. Burun delikleriniz açılır, daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız. Gerilen kaslarınız boynunuza ve göğüs kafesinize de baskı yapar, nefesiniz kesilmiş gibi hissedersiniz. Gözbebekleriniz tehlikeyi daha iyi görebilmeniz için büyür. Terlemeye başlarsınız çünkü ter bezleriniz o sırada çok çalışan bedeninizin ısısını dengelemeye çalışır. Panik anında yaşadığımız tüm bedensel tepkilerin bizi tehlikeden koruma işlevi vardır.

Panik atak mı, kalp krizi mi?

Panik atak krizi somut bir tehdit unsurundan çok düşünce düzeyindeki kaygılar nedeniyle  ortaya çıkar. Kişi bazen bu kaygı içerikli düşüncelerinin farkında bile olmayabilir. Fiziksel olarak bedeninde meydana gelen değişiklikleri yanlış yorumlar. Panik hali genellikle bedeninizde hissettiğiniz bir uyuşma ya da ağrı gibi işaretlerle gelir. Panik atak geçiren kişi için bu semptomlar kalp krizi, beyin kanaması, felç gibi birtakım rahatsızlıkların habercisidir. Kalbi daha hızlı çarptığında “Kalp krizi geçiriyorum” şeklinde düşüncelere yoğunlaşır. Kalp krizi geçirdiğini düşündükçe korkusu artar. Korkusu artınca kalp atışı daha da hızlanır. Düşünce ve bedensel tepkiler birbirini pekiştirerek atakları şiddetlendirir. Bedensel sinyaller yanlış yorumlanmaya devam ettikçe panik atağın tekrarlama olasılığı artar. Kişinin tekrar panik atak krizi geçireceğine ve bu durumla baş edemeyeceğine yönelik kaygısı yükselir.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER