Çatalca’nın Antik Roma Dönemi’nden kalma su kemeri: Kurşunlugerme

Tarihi Antik Roma Dönemine kadar uzanan Kurşunlugerme Su Kemeri, yüzyıllar boyunca İstanbul’a su taşıyan kemerlerden biri olmuş. Çatalca’ya bağlı olan Gümüşpınar Köyü yakınlarında bulunan kemer son yıllarda hazine avcılarının tehditi altında olsa da ayakta kalmayı başarmış.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çatalca’nın Antik Roma Dönemi’nden kalma su kemeri: Kurşunlugerme

İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan su kemeri, o dönemdeki adıyla Konstantinopolis’in yani İstanbul’un en görkemli su kemerlerinin başında geliyor. Gümüşpınar Su Kemeri olarak da bilinen Kurşunlugerme Su Kemeri, üç katlı bir yapıya sahip olup, derin bir vadiyi geçmekte.

Çatalca’nın Antik Roma Dönemi’nden kalma su kemeri: Kurşunlugerme - Resim : 1

Yaklaşık 34 metre yüksekliğinde ve 123 metre uzunluğunda, kanalların tabanları arasındaki dikey mesafenin ise 7,8 m olduğu Kurşunlugerme Su Kemeri'nde yapılan incelemelerde, yapının 7. yüzyıl başlarında onarıldığı biliniyor. Ayrıca yaklaşık 100 metre doğusunda ve yukarı akışta, yeni köprünün inşasından önce üst düzey kanalı taşıyan başka bir köprünün parça kalıntıları da mevcut.

Çatalca’nın Antik Roma Dönemi’nden kalma su kemeri: Kurşunlugerme - Resim : 2

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER