Küçük Zeynep ilik nakliyle hayata tutundu

DİYARBAKIR'ın Ergani İlçesi'nde oturan Safinaz ve Metin Kaçar çiftinin ilkokul birinci sınıfa giden lösemi hastası kızları 6 yaşındaki Zeynep Kaçar, Almanya'da bulunan iliğin Antalya'da nakledilmesiyle hayata tutundu.

F5HABER F5HABER
Küçük Zeynep ilik nakliyle hayata tutundu

DİYARBAKIR'ın Ergani İlçesi'nde oturan Safinaz ve Metin Kaçar çiftinin ilkokul birinci sınıfa giden lösemi hastası kızları 6 yaşındaki Zeynep Kaçar, Almanya'da bulunan iliğin Antalya'da nakledilmesiyle hayata tutundu.

Kaçar çiftinin üçüncü çocukları Zeynep Kaçar'a, 2.5 yaşındayken aşırı yorgunluk ve kilo kaybı şikâyetleriyle götürüldüğü hastanede lösemi teşhisi konuldu. Sağlığına kavuşması için ilik nakli olması gereken Zeynep Kaçar'ın ailesi tedavi masraflarını karşılayamayınca, öğretmeni Arzu Zengin minik Zeynep ile ilgilenmeye başladı ve aileye yardım kampanyaları düzenledi.

Mehmet Akif Ersoy İlkokulu birinci sınıf öğrencisi Zeynep Kaçar ve ailesi, 3 ay önce nakil için gerekli iliğin Almanya'da bulunduğu haberiyle büyük sevinç yaşadı. Zeynep Kaçar'ın öğretmeni Arzu Zengin, Zeynep'i tetkikler yapılması için Ankara Dışkapı Hastanesi Hematoloji Bölümü'ne götürdü. Küçük Zeynep, geçen ay, Almanya'dan gelen iliğin naklinin yapılacağı merkez olarak belirlenen Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'ne ailesiyle geldi. AÜ Hastanesi'nde kan örnekleri alınan ve tetkikleri yapılan Zeynep'e Almanya'dan gelen ilik, pazartesi günü başarıyla nakledildi.

BİR AY GÖZETİM ALTINDA

AÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Alphan Küpesiz, "Nakil sırasında herhangi bir sorunla karşılaşılmadı. Hücre yerleşimini ve tutma sürecini bekliyoruz. Bir ay süreyle steril odada bekleteceğiz. Almanya'dan 3 ay önce bulunan iliği hasta tedavi programı nedeniyle yeni naklettik, iliğin tam uyumlu olması büyük avantajımız oldu. Bir ay hastanede sürecek gözlem ve testlerin neticesinde her şey yolunda giderse taburcu olacak. Fakat Zeynep Kaçar en az bir yıl süreyle Antalya'da yaşayacak ve kontrolümüz altında bulunacak" diye konuştu.

AİLEDE UYGUN İLİK BULUNMADI

Zeynep'in babası Metin Kaçar, kızının lösemi teşhisinin ardından ilaç tedavisi uygulanmaya başlandığı ancak bu arada ailede yapılan taramada uygun ilik bulunamadığı için Sağlık Bakanlığı bekleme listesine kaydının alındığını söyledi. Zeynep'e 3 ay önce Almanya'dan uygun ilik bulunduğu haberi geldiğini söyleyen inşaat işçisi Metin Kaçar, şunları söyledi:

“Zeynep 14 gün önce hastaneye yattı, 4 gün önce de ilik nakli gerçekleştirildi. İliğin tutup tutmadığının bir ay sonra anlaşılacağını söyleyen doktorlar, her şey yolunda giderse bir ay sonra özel odadan çıkartılacağını söylediler. İnşallah her şey yolunda gider ve kızım sağlığına kavuşur. Kızımın tamamen sağlığına kavuştuğunu öğrendiğimizde mutlu olacağız."

FOTOĞRAFLI


(DHA - Erol AKKIR)
SONRAKİ HABER