Planlar hazır savaş uçakları geldi

ABD savaş uçakları İncirlik'e yerleşti. Suriye savaşı artık kapıda. Ankara'da karadan operasyon konuşuluyor. Eğer ABD girerse Türkiye'de girecek.

F5HABER F5HABER
Planlar hazır savaş uçakları geldi

Ankara 'da konuşulan bir çok savaş senaryosu var. Bunların başında Türkiye ve ABD'nin havadan vurması, ÖSO, Türkmenler ve Arapların karadan savaşması yer alıyor.

Diğer seçenek ise Türkiye ile ABD ve koalisyon güçlerinin hem hava hem de kara harekatı başlatması. Türkiye 'kara harekatını' zorunlu görüyor. Ankara Suriye'de sadece hava operasyonu ile sonuç alınmayacağı görüşünde. "Kara operasyonu", "Güvenli bölge" ile "Uçuşa yasak bölge" için ısrar ediyor.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesinde gündemdeki yerini koruyan "Cerablus operasyonu"na ilişkin bazı bilgiler paylaştı.
Operasyonda en kritik soru: "Türk askeri kara operasyonuna girecek mi?"
Selvi "Türkiye'nin kara operasyonuna katılması konusunda yürüyen bir süreç söz konusu" diyor.

ÜSLER AÇILIYOR
"IŞİD'i, Cerablus'tan atmaya dönük büyük bir operasyon hazırlığı yapılıyor" diyen Selvi, "operasyonda şu ana kadar netleşen unsurları" şöyle sıralıyor:

1- ABD-Türkiye ortak hava operasyonları yapacak. Türkiye bu operasyona Diyarbakır ve Malatya'daki üslerde bulunan savaş uçakları ile Batman'da konuşlu insansız hava araçları (İHA) ile katılacak. Operasyonun 60 uçakla yapılması planlanıyor.
ABD, İncirlik'teki hava gücünü takviye ediyor. F-15-E'lerin önümüzdeki günlerde İncirlik'te olacağı açıklandı.
6 adet silahlı İHA'ya takviye olarak 4 adet daha getiriyor. 12 adet KC-135 tanker uçağı operasyon öncesi İncirlik'e konuşlandırıldı. 12 tanker uçağının bulunması, aralıksız ve yoğun bir hava bombardımanı yapılacağını gösteriyor.
Cerablus'a yönelik operasyon öncesinde ABD'nin, Rusya'yla irtibat kurup, "Bu operasyon Esed rejimine karşı değil, IŞİD'e karşı yapılacak" mesajını ilettiği söyleniyor.

'ABD GİRERSE AK PARTİ'DE GİRECEK'
Selvi, "Bu operasyonun en kritik halkasını Türkiye'nin kara operasyonuna girip girmeyeceği noktası oluşturuyor" diyor ve ekliyor:
"Bu sorunun cevabını araştırıyorum. IŞİD'e yönelik operasyondan sonuç alınabilmesi için, müşterek bir plan dahilinde bir kara operasyonunu gerekli görüyor. Eğer ABD kara operasyonuna girerse, Türkiye de girecek. Kara operasyonuyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından, "İhtimalat Planları" hazırlanmış durumda. Burada bir noktayı paylaşmak istiyorum. Her iki duruma karşı da "ihtimalat planları" hazır tutuluyor.

Sadece hava operasyonunda yer alacaksak, ona göre, "İhtimalat Planları" hazır durumda. Ama eğer ABD ile ortak kara operasyonu yapacaksak, buna uygun ayrıntılı planlar hazır, gerekli kuvvetler sınıra kaydırılmış durumda.
Şu anda gündemde olan plan, ABD ile Türkiye'nin yoğun hava operasyonları yapması karada ise hür Suriye Ordusu ile Arap ve Türkmenlerden oluşan Suriyeli unsurların IŞİD'e karşı savaşması.

Türkiye, IŞİD'den temizlendikten sonra Cerablus'un statüsünün belirlenmesi aşamasında masada yer almak istiyor. Cerablus operasyonu PYD'nin bölgeye yönelik planlarının önüne geçilmesi, Türkmenlere ulaşım ve mültecilerin barındırılması açısından hayati bir önem taşıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın sınırdaki birliklerimizle birlikte İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesi bu amaca dönük bir hamle.

Peki Türkiye hangi şartla kara operasyonuna girer? Eğer ABD, orantılı bir güçlü kara operasyonunda yer alırsa Türkiye de etkili bir güçle kara operasyonuna girecek. Yok eğer ABD sembolik bir güçle kara operasyonunda temsil edilmeyi tercih ederse Türkiye girmeyecek."

SONRAKİ HABER