Çocuklar bayramlarını kutladı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurt içi ve yurt dışında coşkulu kutlamalara sahne oldu. Başbakanlık koltuğuna Çankaya Muazzez Karaçay İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Göker İnan oturdu.

F5HABER F5HABER
Çocuklar bayramlarını kutladı

ANKARA (AA) - Bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Başbakanlık koltuğuna, Çankaya Muazzez Karaçay İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Göker İnan oturdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile gelen çocukları kabul etti.

Çocuklarla tek tek ilgilenen Erdoğan, bayramlarını kutladı.

Erdoğan, 23 Nisan'ın hem Meclis'in kuruluş yıl dönümü hem de çocuk bayramı olmasının önemini vurguladı.

23 Nisan 1920'de Birinci Meclis'in açıldığını ve böylece yeni bir sürecin ilk adımlarının atıldığını anlatan Erdoğan, "Meclisimiz adeta bir çocuk kadar saf, temiz kalpli, pırıl pırıldı. Aynı zamanda tıpkı bir çocuk gibi önünde upuzun bir yol olan yüzü istikbale bakan bir kurumdu. Büyük hayaller, büyük hedefler en çok çocuklukta kurulur. Bunu unutmayın. Bir çocuğun hayal dünyası ne kadar zengin ve genişse istikbali de ufku da o kadar zengin ve geniş olur. İşte TBMM de bir çocuk gibi büyük hayaller kurdu, büyük hedefler belirledi ve 94 yıl içinde hayallerini ve hedeflerini gerçekleştirdi" dedi.

TBMM'nin Türkiye'nin kalbi olduğunu belirten Erdoğan, 18 yaşından büyüklerin sandıkta oy vererek Meclis'deki vekillerini belirlediğini ancak 18-25 yaş arasının seçilme hakkı olmadığını hatırlattı.

Göreve geldiklerinde seçilme yaşının 30 olduğunu bunu 25'e indirdiklerini dile getiren Erdoğan, "Temennim odur ki inşallah bunu 18 yaşa indirmek. Çünkü Tayyip Erdoğan olarak seçilme yaşının 18 olması benim hedefimdir" diye konuştu.

Yanındaki Göker İnan'a dönen Erdoğan, "Şimdi medya yazmaya başlar Sayın Başbakanım, yarın bunları okuyabiliriz. Dolayısıyla sizin Başbakan olma sürecinizi de böylece erkene çekebiliriz" dedi.

"İleride reşit olduğunuzda Meclis'teki vekilleri siz belirleyecek hatta belki de Meclis'te sizler vekil olacaksınız" ifadesini kullanan Erdoğan, "18 ifadesi garipsenecek bir ifade değil. Şu anda Avrupa Birliği üyesi ülkeleri gözden geçirdiğinizde bir çok Avrupa Birliği üyesi ülkede 18 yaşın seçme ve seçilme yaşı olduğunu görürsünüz" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, "Meclis gücünü, yetkisini, en üst makam olma özelliğini kaybederse bilin ki işte o zaman halk kaybeder. Bizden öncekiler Meclisimize sımsıkı sahip çıktılar. İnanıyorum ki sizler bizden çok daha güçlü şekilde Meclis'e sahip çıkacak, milli iradeyi, milli egemenliği çok daha ileri seviyelere taşıyacaksınız" diye konuştu.

Gelecek nesillere daha iyi bir ülke bırakmak için çalıştıklarını belirten Erdoğan, 12 yıl boyunc eğitimin kalitesini artırmak, ülkenin yer yerine ulaştırmak için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.

Eğitime yapılan yatırımları anlatan Erdoğan, çocuklara ücretsiz ders kitabı verildiğini, yurt sayısının artırıldığını, teknolojinin sınıflara getirildiğini belirtti.

Gelecek yıl sonuna kadar bütün sınıflarda etkileşimli tahta olmasını hedeflediklerini belirten Erdoğan, 10 milyon tablet bilgisayar ihalesine hazırlandıklarını da duyurdu.

-"O günlerime dönmek istiyorum"

Çocuklara seslenen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sizler ne kadar iyi eğitim alırsanız Türkiye'nin geleceği de o kadar iyi olur. Eminim sizler de bu güçlü milletin, tarih boyunca, bilime, sanata, siyasete hatta dünyaya yön veren bir milletin torunlarısınız. Lütfen birbirlerinize karşı iyi muamele edin, okullarınızda arkadaşlarınızla dayanışmanız örnek olmalı. Rengi, dili ne olursa olsun dünyanın tüm çocuklarına tüm insanlarına karşı sevgiyle, saygıyla ve adaletle yaklaşın.

Her yıl tekrarladığım bir tavsiyemi burada bir kez daha vurgulamak istiyorum, sizler asla bilgisayarların, internetin esiri olmayın, tam tersine onlar sizin esiriniz olsun. onlar size hükmetmesin, sizler, onlara hükmedin, güneşten, topraktan, ağaçlardan, parklardan, sokaklardan asla kopmayın. Bugünleri bir daha bulamazsınız. Onun için gerektiğinde çamurun, çimenin içinde yuvarlanın. Topraktan alacağınız bereket, sizleri geleceğe çok daha farklı şekilde hazırlar. Bilgisayar oyunlarından, sanal alemdeki oyunlardan ziyade birbirinizle etkileşim halinde olduğunuz gerçek oyunları tercih edin. Anlaşabiliyor muyuz? Evinize kapanıp kalmayın, bilgisayarın önünde saatlerinizi harcamayın. İnanın sokakta bir arkadaşınızla geçireceğiniz güzelim oyun saatleri bir ömre bedeldir. Ben de o günlerime tekrar dönmek istiyorum ama tabi dönmem mümkün değil ama torunlarımla çimenlerin üzerinde oynuyorum. Bu hafta oynadım. O an çok güzel bir an ama şu anda onlar benden daha güçlü. Bunu görüyorum. Onun için sizler de o günleri arayabilirsiniz şimdiden bunun hakkını verin. Büyüdüğünüzde oyuna fırsatınız olmayacak onun için doya doya oynayın. Bu ülkeyi canı pahasına savunan ve bizlere armağan eden şehitlerimizi, gazilerimizi asla unutmayın, onları her zaman minnetle, hayırla şükranla hatırlayın."

Başbakanlık koltuğuna oturan, Çankaya Muazzez Karaçay İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Göker İnan da Başbakan Erdoğan'a kendisine bu fırsatı verdiği için teşekkür etti. İnan, "Şu an büyük bir mutluluk ve gurur yaşıyorum. çünkü ülkemin dört bir yanındaki çocukları temsil ediyorum. temsil ettiğim tüm çocuklar adına bu kutlu günü bizlere armağan eden Mustafa Kemal Atatürk'e de ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.

-"Gerçek Başbakan'a sorsanız daha iyi olur"

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıt İnan, "Köşk seçimleri yaklaşıyor Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili düşünceniz nedir. Aday olmayı düşünür müsünüz ya da gönlünüzden geçen aday var mı" sorusuna "Ben kalkınca bunu gerçek Başbakan'a sorsanız daha iyi olur" yanıtını verdi.

Erdoğan, bu cevap üzerine, "Düşündü ama sonunda taşı gediğine koydu" dedi.

"2007 yılında burada yine bir 23 Nisan'da o zaman da cumhurbaşkanlığı adaylığınız konuşulmuştu. Son fotoğraf olur mu demiştik. Olmadı. Bu son fotoğraf olur mu" sorusuna karşılık Erdoğan, "Ben başbakan değilim şu anda buyurun" dedi.

"Sosyal paylaşım siteleriyle ilgili zaman zaman tartışmalar oluyor Twitter'ı biliyor musunuz. Kullanıyor musunuz" sorusu üzerine İnan, "Biliyorum ama kullanmıyorum. Ailem de izin vermiyor zaten, 'daha küçüksün' diyorlar" diye konuştu.

Erdoğan, "Benden bir alkış bekliyor musunuz" diyerek, İnan'ın yanıtını alkışladı.

"Başkanlık tartışmaları var olmak ister misiniz" sorusuna da İnan, "Olmak istemem hayatımdan memnunum" karşılığını verdi.

Daha sonra çocuklara hediyelerini veren Erdoğan, çıkarken, basın mensuplarına da çikolata ikram edilmesini istedi. Erdoğan, bu arada, "Son fotoğraf olur mu diye hülyalara kapılmayın, belli olmaz" dedi.

Erdoğan, daha sonra çocuklarla Başbakanlık merdivenlerinde fotoğraf çekildi.

-Yurt genelinde kutlama

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurt genelinde coşkulu kutlamalara sahne oldu. Çocuklar, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kendilerine armağan ettiği bayramı gönüllerince kutladı.

Çocuklar, çeşitli kentlerde "bir günlüğüne" makam koltuklarına otururken, Isparta Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünce düzenlenen etkinlikte polis üniforması giydirilen anaokulu öğrencileri, ifade alma işlemine katıldı, kask takarak motosiklete bindi.

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen coşkulu gösterileri ise çocuklar kadar kenti ziyaret eden yabancı turistler de ilgiyle izledi.

Eskişehir Vilayet Meydanı'nda düzenlenen törenlerde, Türk dünyası ülkelerinden gelen çocuklar gösteriler sundu, Kapadokya bölgesinde ise havalanan çok sayıda balonun sepetine, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Türk bayrağı asıldı.

Bayramlarını konteyner kentlerde kutladılar

Hatay, Osmaniye, Şanlıurfa ve Malatya'da Suriyelilerin kaldığı konteyner kentlerde de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Renkli görüntülere sahne olan törenlerde Suriyeli çocuklar, Türkçe şiirler okuyup, şarkılar söyledi.

Bayram sevinci hüzne dönüştü

Yozgat'ta yaşanan trajedi ise kentteki bayram kutlamalarına gölge düşürdü.

Merkeze bağlı Bişek köyünde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları öncesi okul bahçesinde futbol oynarken kaçan topun peşinden yola çıkan 7. sınıf öğrencisi Muammer Meral (12), otomobilin çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Meral'in vefatı nedeniyle okuldaki tören iptal edildi.

Hastane koridorlarında 23 Nisan sevinci

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında çeşitli hastanelerde gerçekleştirilen programlarda, farklı servislerde tedavi gören çocuklar müzik eşliğinde oyunlar oynadı.

Lösemi Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), tedavileri süren çocukları mutlu etmek için "Çikolata Yapım Kursu" düzenlendi. Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de çocuklar beslenme değerlendirilmesinden geçirildi.

Yurt dışında 23 Nisan coşkusu

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğinin sorumluluk alanında faaliyet gösteren eğitim kurumları ve bazı yerli okullar tarafından 23 Nisan etkinliği düzenlendi.

Afganistan'ın kuzeyindeki Cevizcan ilinin Akça ilçesindeki Habibe Kadiri Kız Lisesi'nde düzenlenen törende çocuklar halk dansları gösterileri sundu, şarkılar seslendirerek şiirler okudu.

Paris Büyükelçisi Hakkı Akil ise koltuğunu 10 yaşındaki Melisa Erten'e devretti. Erten, temsili olarak Ankara'dan gelen bilgi notunu değerlendirdi ve resmi yazışmalara imza attı.

Bosna Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, koltuğunu çocuklara devretti.

Bayram Kırgızistan'ın başkenti Bişkek ile Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'taki Türk İlköğretim Okulu'nda düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlandı.

SONRAKİ HABER