Hamas Filistin Devletini 1967 sınırlarıyla kabul ediyor

Hamas'ın sürgündeki Lideri Halid Meşal, İsrail Devletini tanımaksızın Filistin'in 1967 sınırlarını kabul eden bir doküman ortaya koydu.

F5HABER F5HABER
Hamas Filistin Devletini 1967 sınırlarıyla kabul ediyor

Hamas'ın sürgündeki Lideri Halid Meşal, İsrail Devletini tanımaksızın Filistin'in 1967 sınırlarını kabul eden bir doküman ortaya koydu.

Hamas, (İslami Direniş Hareketi) İsrail'i tanımadan, Filistin Devleti'nin 1967 sınırları içinde kurulmasını kabul eden yeni bir siyasi doküman sundu. Halid Meşal, Filistin'deki anlaşmazlığın dini olmadığını da söyledi. Açıklama, pazartesi akşamı Katar'ın başkenti Doha'da Gazze şeridini idare eden Halid Meşal tarafından yapıldı. Meşal, üzerinde iki yıl çalışılan dokümanın açıklaması sırasında, "Ne baskı yapılırsa yapılsın, işgal ne kadar sürerse sürsün Filistin toprağının bir santiminden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Meşal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hamas, vatan toprağının hepsini tamamen kurtarmanın dışındaki her fikri reddeder. Bu siyonist devletin varlığını tanımak anlamına veya Filistinlilerin herhangi bir hakkından vazgeçmesi anlamına gelmez."

Hamas, 1988'deki kuruluş bildirisinde bugünkü İsrail toprakları da dahil Filistin'in topraklarının tamamını geri almayı öngörüyordu. Yeni dokümanda, mülteciler geri alınmak ve Kudüs başkent olmak üzere 1967 sınırları kabul ediliyor. "1967 sınırları" ifadesi ile savaş öncesi İsrail'in işgal ettiği Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze şeridini içine alan sınırlara işaret ediliyor. Ancak bu İsrail'in tamamen tanınması anlamına ve Filistin'i bağımsızlaştırma hedefinden vazgeçildiği anlamına gelmiyor.

Hamas Lideri Halid Meşal, "Hamas, Kudüs'ün başkent olması ve bütün mültecilerin ülkelerine geri dönmesini öngören, 4 Haziran 1967 esasına göre tam bağımsız ve egemen bir Filistin devletini kurmayı kabul eder" dedi.

Yayınlanan bildiri, Filistin Kurtuluş Teşkilatı ile Oslo anlaşmasının sonucu olan iki devletli bir çözümü kabul etmiyor. Bildiri, Hamas'ın "siyonist proje" ile savaşının Yahudi dini ile bir savaş olmadığını, Yahudi dinine inananlar ile Filistin topraklarını işgal eden siyonist İsrail'i ayrı tuttuğunu belirtiyor.

(İHA)

SONRAKİ HABER