2040 raporu: Yağışlar %40’a kadar azalacak; ‘Ekstrem’ iklim ‘normal’ olacak

TBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu iklim raporu taslağı hazırladı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
2040 raporu: Yağışlar %40’a kadar azalacak; ‘Ekstrem’ iklim ‘normal’ olacak

Çalışmasını tamamlamak üzere olan komisyon, yağışların betonu aşamadığı şehirlerde su kıtlığına karşı bugünden ‘yağmur hasadına’ başlanmasını önerdi. İşte taslak rapordan bazı tespit ve öneriler:

5 DERECE ARTIŞ

2040 yılına kadar Türkiye genelinde sıcaklıklar artacak. Sıcaklık artışı, 2071-2099 arasında Güneydoğu Anadolu’da 5 dereceye, diğer bölgelerde 2 ila 3 dereceye yaklaşacak. Türkiye’nin yağış rejiminin değişeceği görülüyor. Daha önemli olan sonbahar ve kış yağışları. Sonbahar yağışlarındaki azalma yüzde 30’ları bulabilir. Kötü senaryoda; Marmara, Batı Karadeniz ve Meriç-Ergene dışında tüm havzalarda yağışların yüzde 40’lara yakın azalacağı tahmin ediliyor. Kış yağışları nispeten daha iyi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER