İHD başkanlığındaki heyet Hakkari'de

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan başkanlığındaki heyet Hakkari'de Vali Yakup Canbolat ve Belediye Başkan Vekili Saniye Özkan'la görüştü.

F5HABER F5HABER
İHD başkanlığındaki heyet Hakkari'de

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan başkanlığındaki heyet Hakkari'de Vali Yakup Canbolat ve Belediye Başkan Vekili Saniye Özkan'la görüştü.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan başkanlığında KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türk Tabibler Birliği Komite Konsey Üyesi Dr. Şehmus Gökalp, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, ilk olarak Hakkari Valisi Yakup Canbolat'ı makamında ziyaret etti. Hakkari'deki son durum hakkında bilgi alan heyet, daha sonra Hakkari Belediyesi'ne geçerek Belediye Başkan Vekili Saniye Özkan ile görüştü. Basına kapalı yapılan görüşmeler sonrası heyet belediye çıkışında açıklama yaptı.

İlk olarak konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İç Güvenlik Reformunu eleştirdi. Beko, yasa çıkarılırken polislerin istedikleri zaman istedikleri kişiyi alabilecekleri konusunda uyarılar yaptıklarını belirterek,"Polisler savcının talimatı olmadan, hakimlerin kararı olmadan bizim evlere gelecekler, bizi gözaltına alacaklar ve istedikleri zaman, istedikleri yere götürecekler demiştik. Bugün de Hakkari Belediyesi'nde bunları gördük. Hakkari'deki Belediye eş başkanlarımız önce gözaltına alınmış ve daha sonra da cezaevine gönderilmiş.Yargısız infaz anlamında bir tutuklamadır bunlar" dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARININ TUTUKLANMASI HUKUK SKANDALIDIR

Heyete başkanlık yapan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, tutuklanan Hakkari Belediye başkanlarına destek amaçlı geldiklerini söyledi. Türkdoğan, "Çatışmalı süreç başladığından beri bir çok haber alıyoruz ve bunları yerinde görmek istedik. Belediye başkanlarının özyönetim açıklaması bahane edilerek çok ağır bir suçlama ile tutuklanmalarını bir hukuk skandalı olarak değerlendiriyorum. Siyasal faaliyet gösteren ve demokratik bir mücadele veren insanların Türkiye'nin en önemli sorunu olan yönetim sorununa dair buldukları çözümü ifade etmelerinin suçlanması Türkiye'nin karşılaştığı bir anayasal, bir sistem krizidir. Sayın Cumhurbaşkanı sistem değişti diyor. Burdaki eş başkanlar da sistemin değişmesi gerektiğini ifade ediyorlar. İkisi aslında aynı şeyi ifade ediyor. Dolayısıyla bir hukuk varsa bu herkese eşit uygulanacak. Türkiye adliyesi yine maalesef Ankara'nın talimatları doğrulusunda hareket etmeye başladı.Tıpkı 2009 da olduğu gibi. Siyasal faaliyetler, demokratik faaliyetler suç değildir. Dolayısıyla bunların gözden geçirilmesi gerektiğini özellikle vurgulamak istiyoruz. Ayrıca PKK'nın alıkoyduğu gümrük memurları için de çalışmamız var" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

(DHA - Behçet DALMAZ)
SONRAKİ HABER