Senegal’deki Türk yatırımcıdan iş adamlarına çağrı

Senegal’de yatırım yapan ve ürettiği ürünlerle Batı Afrika’da örnek olan Mehmet Akif Baştürk, Senegal’in Afrika’ya açılan bir kapı olduğunu ifade ederek, Türk girişimcileri yatırım yapmaya çağırdı.

F5HABER F5HABER
Senegal’deki Türk yatırımcıdan iş adamlarına çağrı

DAKAR (AA) - Türkiye'den Senegal'e gelerek, yatırım yapan ve ürettiği ürünlerle Batı Afrika'da örnek olan Mehmet Akif Baştürk, Senegal'in Afrika'ya açılan bir kapı olduğunu ifade ederek, Türk girişimcileri yatırım yapmaya çağırdı.

AA muhabirine bilgi veren Baştürk, Senegal'e 9 yıl önce geldiklerini, bir depo ve ofis ile başlayan girişimlerinin günlük, 350 ton un ve 700 ton yem üreten fabrikaya dönüştüğünü anlattı.

Senegal ve Afrika piyasasının son derece verimli olduğunun altını çizen Baştürk, un fabrikası kapasitesini yeni yapılan inşaatla 750 tona çıkarmayı hedeflediklerini ve gazlı içecek üretimine de başlayacaklarını söyledi.

Senegal'in komşusu Mali'ye un ihracat ettiklerini, diğer ülkelerden de talep geldiğini ancak, üretimlerinin tüm talepleri karşılayamadığını belirten Baştürk, inşaatın bitmesiyle kapasitenin artacağını ve tüm komşu ülkelere ihracata başlayacaklarını bildirdi.

-"Sadece Senegal değil, tüm Afrika olarak görmeli"

Mehmet Akif Baştürk, Senegal'in bir kapı olduğunu ifade ederek, "Senegal piyasası gelişmekte olan bir piyasa, Olaya Senegal diye bakmamak, Afrika olarak bakmak gerekiyor. Afrika şuan bir çok sektörde üretim olmadığı ya da çok az olduğu bir coğrafya. Bu coğrafyada yatırım yapmak için en uygun dönem" dedi.

Her ülkenin kendine has zorlukları olduğuna da değinen Baştürk, Senegal'de bürokratik engellerin çok zaman aldığını ayrıca, yaşam şartları, kültürel faklılıkların da bulunduğunu söyledi.

Kendi fabrikalarını tamamen Türk mühendis ve ekiple inşa ettiklerini söyleyen Baştürk, kum, çimento, demir hariç tüm malzeme ve makinelerin Türkiye'de getirildiğini vurguladı. Baştürk, özellikle Türk ürünlerini kullandıklarını belirterek, "Türkiye makine sanayisinin gelişmesine katkı sağladık. Bir inşaatta giden tüm kalemleri Türkiye'den getirdik. Böylelikle Türk ürünlerini kullanarak ülkemizde nelerin üretildiğini göstermek istedik" şeklinde konuştu.

-"Daha fazla Türk yatırımcı gelsin"

Kendi üretim alanı olmadığı halde tekstil, inşaat ve diğer sektörlerde hem Senegalli hem de Türk girişimcilere yardımcı olduklarını belirten Baştürk şunları söyledi:

"Biz Batı Afrika'da yatırımcı olarak 11 ülkede tek Türk yatırımcıyız. Türkiye ile ticaret yapan firmalar var ama daha çok al sat ve yedek parça, akü, yağ tarzı ithalatlar var. Biz istiyoruz ki, tüm sektörlerde Türkiye'yi tanısınlar Türkiye'de her şeyin üretildiğini görsünler. Bu vesileyle bizle hiç ilgisi olmayan konularda ve sektörlerde çalışan yatırımcılara yardımcı olarak onların Türkiye'ye gitmesine aracılık ettik. Böylelikle Türkiye'nin önünü açtık."

SONRAKİ HABER