Popülizmin yükselişi

İngiltere’deki erken seçimleri ülkenin AB’den hızlı ayrılığını savunan Muhafazakâr Parti lideri Boris Johnson büyük farkla kazandı. Johnson’ın seçim sürecinde ABD Başkanı Trump’ın 2016’daki kampanyasını kısmen kopyalaması sonuç verdi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Popülizmin yükselişi

2016 yılındaki Brexit (AB’den ayrılık) referandumundan sonra siyasi açmazın içine giren İngiltere’de erken seçime giden Muhafazakâr Parti lideri Boris Johnson’ın siyasi kumarı sonuç verdi. Johnson, Brexit’in hızlı olmasını istemesine karşın parlamentoda sürekli engellemelerle karşılaşınca erken seçim istemişti. Boris Johnson, ABD Başkanı Trump’a benzer şekilde İngiltere’nin yeniden şahlanacağı mesajını vurgulayarak izlediği ‘ekonomik popülizm’ stratejisiyle mavi yakalı İngilizleri kazanmasını bildi. Johnson, Trump’ın “Make America Great Again” (ABD’yi yeniden büyük yap) sloganına benzer şekilde “Unleash Britain’s Potential” (İngiltere’yi Zincirlerinden Kurtar) söylemini kullandı; sıkı güvenlikçi politikalar ve göçmenlere yönelik kısıtlayıcı adımlar vaat ederek Trump’ı ABD’nin başına geçiren neo-popülizm rüzgârını İngiltere’de devam ettirdi.

Popülizmin yükselişi - Resim : 1

AÇIK ARA ÖNDE

Brexit tartışmaları gölgesinde yapılan seçimi Muhafazakâr Parti, 364 sandalyeyle ilk sırada tamamladı. Böylece Muhafazakârlar, salt çoğunluk olan 326’yı geçerek 2 yıl sonra tek başına iktidar şansı elde etti. İstifalar ve ihraçlar ile parlamentodaki sandalye sayısı ciddi oranda düşen ve AB’yle vardığı anlaşmayı geçiremeyen Başbakan Johnson, erken seçimden çok daha güçlü bir şekilde çıktı. Seçim söylemini güvenlikçi politikalar ve Brexit’in tamamlanması üzerine kuran Johnson, eski Başbakan Margaret Thatcher’in 1987’deki zaferinden bu yana en büyük başarıya imza atarak parti tarihine adını yazdırdı. Johnson ilk açıklamasında, “Bu aşamada, bu tek ulus Muhafazakâr Parti hükümetine, sadece Brexit’in gerçekleştirilmesini sağlamak değil, aynı zamanda bu ülkeyi birleştirmek ve ilerletmek için de yeni ve güçlü bir yetki verildiği görünüyor” dedi. Johnson liderliğindeki Muhafazakâr Parti’nin tek başına iktidara gelmesinin ardından İngiliz sterlini dün yerel saatle 10.17’de ABD doları karşısında yüzde 1.88 değer kazanarak 1.3409’a yükseldi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER