Kıbrıs müzakerelerinde kritik dönemeç

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, toprak başlığı ve çözümlenmemiş diğer tüm konular ilgili 7/11 Kasım’da İsviçre’de bir kez daha biraraya gelecek.

F5HABER F5HABER
Kıbrıs müzakerelerinde kritik dönemeç

LEFKOŞA (AA) - Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde devam eden müzakereler, 7-11 Kasım arasında İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında devam edecek.

Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü İyi Niyet Misyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis'in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin himayelerinde Kıbrıs müzakerelerini 7-11 Kasım arasında İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında sürdürmeye karar verdikleri belirtildi.

İsviçre’de yapılacak görüşmede toprak başlığı ve çözümlenmemiş diğer tüm konulara birbirleriyle bağlantılı şekilde odaklanılacağı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Liderler, 2016 yılı içerisinde bir çözüme ulaşılabilmesi için ellerinden gelenin en iyisini yapma yönündeki ortak bağlılıkları ile uyumlu olarak, İsviçre’deki toplantılarının müzakerelerin son aşamasının önünü açacağına dair ümitlerini belirttiler.

Liderler, İsviçre’de yapacakları toplantı öncesinde tartışmalarını tamamlamış olduklarından, 31 Ekim tarihinde planlanmış olan görüşmeleri yerine müzakerecilerine bir araya gelme talimatı verdiler. İki lider, söz konusu toplantıya ev sahipliği yapmayı teklif eden İsviçre hükümetine göstermiş olduğu cömertlik için teşekkür etmektedirler. Liderlere İsviçre’de müzakere heyetleri ve ilgili konuların uzmanları da eşlik edecektir."


Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda, 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.

Akıncı ve Anastasiadis daha önce de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile 25 Eylül'de New York'ta üçlü görüşme gerçekleştirmişti.

SONRAKİ HABER