Uzmanlar uyarıyor! Kasım ayında pik yapacak

Geçen yıla oranla bu yıl daha fazla grip vakası ile karşılaşılacağını söyleyen Öğr. Gör. Şemsettin Akgül, maske, mesafe ve hijyen uyarısında bulunarak, “Koronavirüs aşısı yaptıranlar bu sene grip aşısını da yaptırmalı. Grip bu sene ekim ve kasım aylarında pik yapacak” dedi.

Uzmanlar uyarıyor! Kasım ayında pik yapacak - Sayfa 1

Sonbaharın gelmesiyle her yıl görülen mevsimsel hastalıklar da artmaya başladı. Özellikle bu yıl geçen yıla kıyasla daha fazla grip vakasının görüleceğini belirten İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı Öğr. Gör. Şemsettin Akgül, grip vakalarındaki artışın maske, mesafe ve hijyenle alakalı olduğunu söyledi. 

110
Uzmanlar uyarıyor! Kasım ayında pik yapacak - Sayfa 2

Akgül, “Bu sene maske kullanım oranı düştü ve grip vakalarının temel artış nedenlerinden bir tanesi oldu. Hijyen, sanitasyon ve maske kullanımı konusunu artık pek önemsemiyoruz. Bu da influenza virüsünü artırıyor” ifadelerini kullandı.

210
Uzmanlar uyarıyor! Kasım ayında pik yapacak - Sayfa 3

TEMEL AYRIM; PCR TESTİ
Bu aylarda ortaya çıkabilecek influenza virüsünün koronavirüsten farkını ayırt etmenin çok zor olduğuna dikkat çeken Akgül, “Bunun temel ayrım metotlarından bir tanesi PCR. Influenza virüsü ile koronavirüs aynı vücutta bulunabiliyor ama bir tane virüs hasta ediyor. Bunun içindir ki biz bu konudaki ayrımın uzman hekimler tarafından anamnez ve semptomlara göre en iyi şekilde analiz edileceğini ve gerekli olduğunda da ivedi şekilde PCR testinin istenip sonuca varılacağını biliyoruz” dedi. 

310
Uzmanlar uyarıyor! Kasım ayında pik yapacak - Sayfa 4

Grip testlerinde yanılma payı olacağını da belirten Akgül, “Bu yüzden PCR testleri daha güvenli. Grip testinde yanılma ihtimali olabilir. Hasta belki koronadır ama biz semptomları grip gibi düşünebiliriz” diye konuştu.

 

410