Uzmanlar altın için saat verdi: 'Türkiye’de 3 bin dolar karla satıyorlar'

ABD Ocak ayı enflasyon verisi bugün saat 16.30’da açıklanacak. Veri öncesi ise hem ons altın hem de gram altın fiyatları merak ediliyor. Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Burak Yakın ise altın gram fiyatı tahminini açıkladı, altın ihracatındaki kota sorununa dikkat çekti.

Uzmanlar altın için saat verdi: 'Türkiye’de 3 bin dolar karla satıyorlar' - Sayfa 1

ABD Merkez Bankası’nın (FED) son iki haftadır faiz indirimi beklentilerini geri çekmesi yatırımcıların enflasyon verilerine dikkat kesilmesine ve para piyasası fonlarına daha fazla nakit yığmasına sebep oldu. Hatırlanacağı üzerine sene başında Fed üyelerinin projeksiyonlarında 2024 yılı için toplamda 75 baz puanlık faiz indirimi beklenirken piyasalar 2024 yılı içinde 6-7 faiz indirimi fiyatlıyordu.
 

111
Uzmanlar altın için saat verdi: 'Türkiye’de 3 bin dolar karla satıyorlar' - Sayfa 2

Açıklanan ve beklentilerden yüksek gelen öncü makro veriler ve katılık gösteren istihdam verilerinin ardından yatırımcılar türev piyasalarda bu sene için dört, en fazla beş faiz indirimi fiyatlamaya geçiş yapmış durumda.
 

211
Uzmanlar altın için saat verdi: 'Türkiye’de 3 bin dolar karla satıyorlar' - Sayfa 3

Piyasalarda bu hafta gözlerin çevrildiği ilk veri, bugün 16.30’da açıklanacak olan ABD Ocak ayı enflasyon rakamı. TÜFE verisi için medyan beklenti yüzde 3,4’ten yüzde 2,9’a ciddi bir gerilemeye işaret ediyor. Buna karşın çekirdek enflasyonun yüzde 3,9’dan yüzde 3,7’ye sınırlı gerilemesi bekleniyor. Manşet enflasyon beklentileri karşılarsa 3 yıl sonra yüzde 3 seviyesinin altına inmiş olacak.
 

311
Uzmanlar altın için saat verdi: 'Türkiye’de 3 bin dolar karla satıyorlar' - Sayfa 4

Fiyatlar için kritik veri
Fed, son toplantısında enflasyonda kalıcı geri çekilmeyi görmek istediğini belirtmişti. Ekonomistler bugün açıklanacak verinin fiyatlamalar için önemli olduğunu vurguluyor. Yapı Kredi ekonomistleri değerlendirmelerinde, “Beklenti ve beklenti altı gelebilecek veri risk iştahını destekleyebilir. Beklenti üstünde gelebilecek veri ise enflasyonda katılık endişelerini gündeme taşırken Fed’in yapmayı planladığı faiz indirimlerinin ötelenmesine neden olabilir” yorumunu yapıyorlar.

411