TÜVTÜRK'ten 'komisyon' açıklaması

TÜVTÜRK, araç muayene ücretlerinin banka ve kredi kartıyla ödenmesinde muayene ücreti dışında ek bir ücret alındığına dair iddiaları yalanladı. İşte TÜVTÜRK'ten konuyla ilgili yapılan o açıklamanın detayları...

TÜVTÜRK'ten 'komisyon' açıklaması - Sayfa 1

Türkiye'de trafiğe kayıtlı 25 milyonun üzerinde araç bulunmakta olup, bu araçların sınıflarına ve yaşlarına göre belirli periyotlarla TÜVTÜRK istasyonlarında muayene edilmeleri gerekiyor. Muayenesi yapılmamış araçların trafiğe çıkması yasaklanırken, yeni bir otomobil satın alan sürücüler için ilk 3 yıl boyunca muayene yaptırması zorunlu değil.
 

TÜVTÜRK'ten 'komisyon' açıklaması - Sayfa 2

Bu sebeple, 2021 ve daha önceki yıllara ait olan tüm araç sahipleri, muayene sürelerinin geldiğinde hızlıca TÜVTÜRK istasyonlarına başvurmak durumunda. Ancak, bu yoğunluk bir dizi soruna yol açarken, bu durumun önüne geçmek adına TÜVTÜRK tarafından çeşitli yeni adımlar atılıyor. 

TÜVTÜRK'ten 'komisyon' açıklaması - Sayfa 3

EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMÜ VE MOBİL İSTASYONLAR 
Önceki yıllarda, muayene süresini kısaltmak ve yoğunluğu azaltmak amacıyla egzoz emisyon ölçümü işlemini farklı yetkili bayilere devreden TÜVTÜRK, bu adımıyla birçok aracın muayene sürecini daha erken tamamlamasına olanak sağlamıştı. 

TÜVTÜRK'ten 'komisyon' açıklaması - Sayfa 4

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, araç muayenelerinde kredi kartı ile yapılan ödemelerde "kredi kartı tahsilat farkı" adı altında 77 lira ek ücret alındığını dile getirmişti.

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren iddiaların odağındaki TÜVTÜRK’ten konuya ilişkin açıklama geldi.

İşte o açıklama:

Kamuoyuna duyurulur, 

Son dönemde basında yer alan “TÜVTÜRK’ün kredi kartı komisyonu aldığına” dair haberlere ilişkin kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamayı dikkatinize sunarız; 

 Araç muayene ücretleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 35. Maddesine göre 2004 yılında belirlenmiş olup, o tarihten beri her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Yeniden Değerleme Oranı’nda artırılmak suretiyle düzenlenmektedir. 

 Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜVTÜRK arasında 2007 yılında imzalanan imtiyaz sözleşmesi uyarınca; TÜVTÜRK tarafından verilen araç muayene hizmetlerine ilişkin ücret, nakit olarak tahsil edilmekte ve elde edilen gelirlerin %50’si doğrudan hazineye, ödenen diğer vergi ve harçlarla birlikte toplam cironun %69’u ilgili kamu idarelerine aktarılmış olmaktadır.