Türkiye'nin deprem haritasında son durum: Yeni depremler beklenebilir

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkımlara neden olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki farklı depremle ilgili Prof. Dr. Okan Tüysüz'den dikkat çeken açıklamalar geldi. İki deprem "Türkiye'nin deprem haritasını nasıl etkiledi?" sorusuna yanıt veren Tüysüz, "Yapılan bazı çalışmalar her iki depremde kırılan fayların uç kesimlerinde gerilme transferi (tetikleme) nedeniyle yeni depremler de beklenebileceğini gösteriyor" diye konuştu.

Türkiye'nin deprem haritasında son durum: Yeni depremler beklenebilir - Sayfa 1

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler bilim dünyasında da yeni soruları beraberinde getirdi. Bu büyüklükteki iki depremin peş peşe yaşanmasıyla ilgili hemen çalışmalara başlayan uzmanlardan dikkat çeken açıklamalar gelmeye devam ediyor. Son olarak Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, haritalar üzerinden dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tüysüz, "Maraş depremi Türkiye'nin deprem haritasını nasıl etkiledi?" sorusuna yanıt verdi. 

120
Türkiye'nin deprem haritasında son durum: Yeni depremler beklenebilir - Sayfa 2

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Kahramanmaraş depreminin kendine has özelliklerini 3 soruda anlattı.

220
Türkiye'nin deprem haritasında son durum: Yeni depremler beklenebilir - Sayfa 3

1-TÜRKİYE'NİN DEPREM HARİTASINI NASIL ETKİLEDİ?
Depremin nasıl olduğu ve bundan sonra bizleri nelerin beklediği önemli gündem konularından biridir. Depremin üzerinden 6 gün geçmiş olmasına rağmen depremin çok geniş bir alanda etkili olması nedeniyle ve yer yer kar örtüsü tarafından gizlendiği için yüzeyde meydana gelen deformasyonlar henüz tam olarak ortaya konulmamış olup bu konudaki araştırmalar sahada devam ediyor.

320
Türkiye'nin deprem haritasında son durum: Yeni depremler beklenebilir - Sayfa 4

Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde deprem esnasında gelişen yüzey kırığı yolu 3 metre kadar sol yöne doğru ötelemiştir. 

Gerek ilk veriler gerekse artçı depremlerin dağılımı Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde 350 kilometre, Çardak Fayı üzerinde ise 150 kilometrelik bir alanın etkilendiğini gösteriyor.

 

420