TL ve döviz mevduatı olanlar ne yapmalı: Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nedir, yeni sistem nasıl işleyecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dövize endeksli Türk Lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı. Peki TL ve döviz mevduatı olanlar ne yapmalı?

TL ve döviz mevduatı olanlar ne yapmalı: Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nedir, yeni sistem nasıl işleyecek? - Sayfa 1

TL'ye teşvik önlemleri kapsamında 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat'a geçen vatandaşlar vade sonunda dolar/TL'deki getirinin daha fazla olması durumunda faiz oranı kadar değil doların yükseldiği oranda ödeme alacak. Aradaki fark Hazine tarafından karşılanacak. Söz konusu hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeli olacak. 20 Aralık itibarıyla dolar, Euro ve sterlin cinsinden hesabı bulunanlar ise TL vadeli hesaba geçmesi durumunda aynı şekilde kur farkı alabilecek. Kurdaki yükselişin faiz getirisini geçmesi durumunda aradaki fark Merkez Bankası tarafından ödenecek. Bu imkandan yararlanılacak hesapların vadeleri 3, 6 ve 12 ay olacak
 

113
TL ve döviz mevduatı olanlar ne yapmalı: Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nedir, yeni sistem nasıl işleyecek? - Sayfa 2

Merkez Bankası verilerine göre 10 Aralık itibarıyla Türkiye'de yerleşik gerçekk kişilerin 141.8 milyar dolar büyüklüğünde yabancı para cinsi mevduatı bulunuyor. Verinin yayımlandığı tarihte bu rakam 1.9 trilyon liraya denk geliyordu.

213
TL ve döviz mevduatı olanlar ne yapmalı: Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nedir, yeni sistem nasıl işleyecek? - Sayfa 3

Yabancı para cinsi mevduatların toplam mevduatlar içindeki payının yüzde 63'e ulaşmasında kurdaki yükseliş etkili oldu. Son düşüşe rağmen dolar/TL 2021 genelinde yüzde 69'a yükseldi.

313
TL ve döviz mevduatı olanlar ne yapmalı: Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nedir, yeni sistem nasıl işleyecek? - Sayfa 4

Kurdaki muhtemel yükselişten endişe duyan vatandaşların TL'ye yönelmesi için bu hafta iki farklı imkan sunuldu. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat'ında kurdaki yükselişin vade sonunda faiz getirisini geçmesi durumunda aradaki fark Hazine tarafından karşılanacak. 

413