Zuckerberg'e Türkiye şoku, işte böyle kapatırlar

Meta'nın sosyal medya platformu Threads, Türkiye'deki kullanıcılarla Instagram arasındaki veri paylaşımına yönelik mahkeme kararı nedeniyle Türkiye operasyonlarını durdurma kararı aldı.

TEKNOLOJİOKU TEKNOLOJİOKU
Zuckerberg'e Türkiye şoku, işte böyle kapatırlar

Bu gelişme, veri gizliliği ve kullanıcı hakları konularında yeni bir tartışma başlattı. Threads'ın kapanışı, platformun global çapta nasıl bir yol izleyeceği konusunda soru işaretlerine neden oldu. Bu durum, diğer sosyal medya devlerinin de benzer bir durumla karşılaşıp karşılaşmayacağına dair spekülasyonlara yol açtı.

Meta, Türkiye'de Instagram ile otomatik veri paylaşımına yönelik geçici yasak kararı sonrası Threads uygulamasını kapatıyor. Türk Rekabet Kurumu'nun (RK) aldığı bu karar, kullanıcıların onayı olmadan Threads ve Instagram hesaplarının bağlanmasının "geri dönülemez zararlara yol açabileceğini" ve Meta'nın bu uygulamayla "hakim piyasa pozisyonunu kötüye kullandığını" belirtti. RK, bu bağlantının esasen şirketin "pazar gücünü artırmak" amacı taşıdığını öne sürdü.

Meta, bu bölgedeki Instagram ve Threads entegrasyonunu değiştirmek yerine yeni sosyal medya uygulamasını geri çekmeyi tercih etti. Şirket, bu adımın sadece geçici bir önlem olduğunu ve itiraz sürecindeyken alındığını ifade etti, ancak bu süreç için bir zaman çizelgesi verilmedi. Bu arada Meta, Türkiye'deki kullanıcılarına hesaplarını devre dışı bırakmalarını veya tamamen silmelerini öneriyor. Hesabını devre dışı bırakanların, Threads Türkiye'ye geri dönerse gönderilerinin ve etkileşimlerinin geri yükleneceği belirtiliyor.

Zuckerberg'e Türkiye şoku, işte böyle kapatırlar

Türk düzenleyiciler, Threads ve Instagram arasındaki otomatik bağlantının en iyi ihtimalle rahatsız edici olduğunu düşünen tek kişiler değil. Platform geçen yıl başlatıldığından bu yana bu durum tartışma konusu oldu. Uygulamalar o kadar iç içe geçmişti ki, kullanıcılar Threads hesaplarını silmek istediklerinde Instagram hesaplarını da silmek zorunda kalıyordu, ancak Meta bu durumu birkaç ay önce düzeltti.

Ayrıca, Meta kullanıcıların rızası olmadan Threads gönderilerini Facebook ve Instagram'da tanıtmaya başladı ve sonunda insanların bu, eh, "özelliği" reddetmelerine izin verdi. İşte Türk Rekabet Kurumu'nu rahatsız eden otomatik veri paylaşımı türü bu oldu ve son yasaklama kararına yol açtı.

Bununla birlikte, bu, Meta ve Türkiye arasındaki ilk düzenleyici savaş değil. Ülke, 2022'de Meta'ya uygulamalar arası veri paylaşımı nedeniyle 18,6 milyon dolar ceza verdi, TechCrunch'ın bir raporuna göre. Bu, ülkenin rekabet kanunlarının ihlali olarak kabul edildi. Türkiye, Meta'dan bu kanunların ihlalini durdurma çabalarını detaylandıran belgeler sunmasını istedi, ancak Türk düzenleyiciler sunulan açıklamaların yetersiz olduğunu belirtti. Bu nedenle, ülke Meta'ya her gün için 160.000 dolar tutarında ek cezalar uyguladı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında TEKNOLOJİOKU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER