Qualcomm'un yeni yongası performansıyla yok artık dedirtti

Qualcomm'un yeni Snapdragon X serisi çipleri, performans ve verimlilik konusunda neler sunacağına dair detaylar paylaşıldı.

TEKNOLOJİOKU TEKNOLOJİOKU
Qualcomm'un yeni yongası performansıyla yok artık dedirtti

Qualcomm, ARM tabanlı Windows platformları için yeni nesil Snapdragon X serisini tanıttı. Bu yeni seride performans ve verimlilik konusunda iddialı açıklamalar yapılıyor. Apple'ın M-serisi çiplerindeki başarısını tekrarlamayı hedefleyen Qualcomm, ARM tabanlı Windows dizüstü bilgisayarlar için güçlü bir alternatif sunuyor.

Snapdragon X serisi, yüksek performanslı Snapdragon X Elite ve daha uygun fiyatlı Snapdragon X Plus olmak üzere iki ayrı modelden oluşuyor. Bu yazıda, bu yonga setlerinin özelliklerini detaylı bir şekilde açıklıyoruz.

Snapdragon X Elite, merkezi işlem birimi (CPU), tümleşik grafik işlem birimi (GPU) ve Yapay Zeka İşlem Birimi (NPU) içeren çok yönlü bir çip. Tümleşik tasarım, geliştirilmiş güç yönetimi ve akıcı performans gibi birçok avantaj sağlıyor.

Bu platform, X1E-84-100, X1E-80-100 ve X1E-78-100 olmak üzere üç farklı modelle sunuluyor. Bayrak gemisi olan X1E-84-100 modeli, 4nm üretim sürecinde geliştirilmiş 12 çekirdekli Qualcomm Oryon CPU ile 3.8GHz hıza ulaşabiliyor ve tek ve çift çekirdek güçlendirme modları ile 4.2GHz hıza çıkabiliyor.

Qualcomm'un yeni yongası performansıyla yok artık dedirtti

Qualcomm Adreno GPU, grafik işlemleri için kullanılıyor ve 4.6 TFLOPS performans sunuyor. DirectX12'yi destekleyen bu GPU, modern Windows oyunlarını rahatlıkla çalıştırabiliyor. GPU performansı, Xbox Series S'in 4 TFLOPS performansına yakınken, mevcut nesil Series X'in 12 TFLOPS üzerindeki performansının gerisinde kalıyor.

Yapay zeka meraklıları için öne çıkan özellik, cihaz içi AI hızlandırması için etkileyici 45 TOPS sunan Qualcomm Hexagon NPU. Bu özellik, Intel ve AMD'nin mevcut tekliflerini geride bırakarak X Elite'i dizüstü bilgisayarlar için AI işleme alanında öne çıkarıyor. Diğer bileşenlerle birleştiğinde, toplam teorik AI performansı 75 TOPS'a ulaşıyor.

Snapdragon X65 5G modem ile sunulan geniş bağlantı seçenekleri, 10Gbps'ye varan hızlarda internet bağlantısı sağlayarak kesintisiz bulut oyunları ve içerik indirmeleri için ideal. Ayrıca, Wi-Fi 7 ve Bluetooth LE 5.4 bağlantısı da kablosuz etkileşimler için kesintisiz bir deneyim sunuyor.

Çoklu ekran desteği, kullanıcıların aynı anda üç farklı ekranı 4K çözünürlük ve 60Hz tazeleme hızında bağlamasına olanak tanıyor. Bu özellik, çoklu görevler ve geniş çalışma alanları için ideal.

Cihaz üzerindeki yaratıcı iş akışlarını devrim niteliğinde değiştirebilecek 30 token/saniye hızında generatif AI desteği, geleceğin multimedya deneyimlerini şekillendirecek önemli bir özellik olarak öne çıkıyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında TEKNOLOJİOKU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER