Qualcomm büyük bir suçlamayla karşı karşıya, sonuçları şişirmişler

Qualcomm, son çıkan Snapdragon yongasetlerinin performans testi sonuçlarını manipüle ettiği iddialarıyla teknoloji dünyasında tartışma yaratıyor.

TEKNOLOJİOKU TEKNOLOJİOKU
Qualcomm büyük bir suçlamayla karşı karşıya, sonuçları şişirmişler

Qualcomm'un yeni dizüstü bilgisayarlar için ürettiği Snapdragon X Elite ve Snapdragon X Plus işlemcilerin performans testlerinde hile yaptığı iddia ediliyor. Bu konu aslında biraz dışımızda kalsa da, akıllı telefon dünyasında daha önce de gündeme gelen performans testi hileleri konusunun ilginizi çekeceğini düşündük. Bu yongalar, Apple'ın M-serisi silikonlarına performans açısından rakip olabilir ve Windows on Arm platformuna önemli bir destek sağlayabilir.

SemiAccurate'ın raporuna göre, Qualcomm, Snapdragon X Elite ve X Plus yonga setleri için performans testi sonuçlarında hile yapıyor. Raporda, Qualcomm'un bu sonuçları üreticilere ve medyaya sunduğu, iki büyük üreticiden ve Qualcomm'da "derin bir kaynaktan" alınan bilgilerle destekleniyor. Raporda belirtilen başlıca sorunlardan biri, üst düzey üreticilerin Qualcomm'un açıkladığı test sonuçlarını tekrar oluşturamaması. San Diego merkezli şirket henüz yorum taleplerine yanıt vermedi.

Qualcomm büyük bir suçlamayla karşı karşıya, sonuçları şişirmişler

Qualcomm, geçen Ekim ayında düzenlenen Snapdragon Zirvesi'nde Snapdragon X Elite SoC hakkında bilgi verirken oldukça kaçamak yanıtlar verdi. MWC'de ise durum daha da kötüleşti; şirket, X Elite çipinin CPU'sunun Apple, AMD ve Intel'inkilerden daha üstün performans gösterdiğini iddia eden slaytlar gösterdi ancak bu iddiaları doğrulayacak veriler sunmadı. Qualcomm, medyanın bu bilgileri doğrulaması için zaman tanıyacağını söyledi fakat resmi duyuru yapıldığında sözünü tutmadı.

İşler daha da kötü bir hal aldığında, üreticilere gönderilen ilk örneklerde performans verileri iddia edilenin "yüzde 50'den çok daha azı" çıktı. SemiAccurate'a konuşan derin kaynak, test sonuçlarının sahte olduğunu ve Qualcomm'un bunun farkında olduğunu belirtti. Yeni çipleri kullanan dizüstü bilgisayarlar Haziran'da piyasaya sürülecek, ancak Qualcomm bağımsız testlere izin vermeyecek gibi görünüyor.

Eğer uzun süredir bir teknoloji takipçisiyseniz, HTC ve Samsung'un 2014 yılında, HTC One (M8) dahil, telefonlarının performans testi skorlarını yapay olarak yükselttiklerini kabul ettiklerini hatırlayabilirsiniz. Samsung o zamanlar, "Samsung Galaxy Note 3, büyük performans gerektiren özellikler çalıştırıldığında CPU/GPU frekanslarını maksimize eder" demişti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında TEKNOLOJİOKU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER