Microsoft yapay zekaya hükmeden tek şirket olmak istiyor

Microsoft, Phi-3 Mini adını verdiği yeni hafif yapay zeka modelini tanıttı. Bu model, akıllı telefonlar dahil olmak üzere yerel cihazlarda çalışacak şekilde tasarlandı ve büyük ölçekli modellere ekonomik bir alternatif sunmayı amaçlıyor.

TEKNOLOJİOKU TEKNOLOJİOKU
Microsoft yapay zekaya hükmeden tek şirket olmak istiyor

3.8 milyar parametre üzerinde eğitilmiş olan Phi-3 Mini, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin yapay zeka teknolojisini daha kolay benimsemesine olanak tanıyor.

Microsoft, yerel cihazlarda çalışabilen ve akıllı telefonları da kapsayan yeni hafif yapay zeka modeli Phi-3 Mini'yi tanıttı. 3.8 milyar parametre üzerinde eğitilen bu model, bulut tabanlı büyük dil modellerine daha ekonomik bir alternatif sunmayı amaçlıyor. Şirket, küçük ve orta ölçekli kuruluşların yapay zekayı daha kolay benimsemesine olanak sağlamak için bu modeli geliştirdi.

Yeni model, Microsoft'un önceki Phi-2 modelini geçerek büyük modellerle eşdeğer performans sergiliyor. Şirkete göre, Phi-3 Mini, boyutunun on katı olan bir modelle karşılaştırılabilir yanıtlar sunabiliyor. Bu yenilik, özellikle eğitim için kullanılan veri setinden kaynaklanıyor. Phi-2 modeline dayanan bu veri seti, web verilerinin yoğun bir şekilde süzülmesi ve sentetik verilerin kullanılmasıyla oluşturulmuş. Ekip, çocuk kitaplarından esinlenerek, basit dil kullanımıyla karmaşık konuları aktarma yöntemini benimsemiş.

Microsoft yapay zekaya hükmeden tek şirket olmak istiyor

Phi-3 Mini henüz bulut gücündeki dil modelleri kadar iyi sonuçlar üretmese de, Phi-2 ve diğer küçük dil modellerini matematik, programlama ve akademik testler gibi görevlerde geride bırakıyor. Ayrıca, internet bağlantısı gerektirmeden akıllı telefonlar gibi basit cihazlarda çalışabiliyor.

Ana sınırlaması, küçük veri seti boyutundan ötürü "faktörel bilgi" genişliğidir. Bu yüzden "TriviaQA" testinde iyi sonuçlar veremiyor. Ancak, küçük iç veri setleri gerektiren modeller için idealdir. Microsoft, bulut bağlantılı dil modellerini karşılayamayan şirketlerin yapay zeka alanına adım atmasını umuyor.

Phi-3 Mini şu anda Azure, Hugging Face ve Ollama platformlarında kullanıma sunulmuş durumda. Microsoft, önümüzdeki dönemde 7 milyar ve 14 milyar parametreye sahip daha gelişmiş Phi-3 Small ve Phi-3 Medium modellerini piyasaya süreceğini duyurdu. Bu modeller, daha yüksek yeteneklere sahip olacak ve yapay zeka uygulamalarında daha geniş kullanım olanakları sunacak.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında TEKNOLOJİOKU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER