Toplayın bavulları, başka bir gezegene koloni kurmaya çok yaklaştık!

4 Ağustos'ta, Northrop Grumman'ın ISS için 19. ikmal görevi yörüngedeki laboratuvara ulaştı ve yalnızca orada yaşayanlar için gerekli malzemeleri değil, aynı zamanda gezegenimizin dışındaki gelecekteki insan kolonilerine büyük fayda sağlayabilecek bir deneyi de taşıdı.

TEKNOLOJİOKU TEKNOLOJİOKU
Toplayın bavulları, başka bir gezegene koloni kurmaya çok yaklaştık!

Görev özellikle, ısıtma ve iklimlendirme sistemlerinin azaltılmış yer çekiminde ve Ay ile Mars'ta gözlemlenen aşırı sıcaklıklarda nasıl çalışabileceğini anlamamıza yardımcı olabilecek donanıma sahip bir modül taşımaktı. Örneğin, ay ekvatorunun yakınındaki gündüz sıcaklıkları, suyun kaynama noktasından daha yüksek olan 250 Fahrenheit dereceye, geceleri ise sıcaklık -208 Fahrenheit dereceye ulaşıyor. Dünya üzerinde kaydedilen en düşük sıcaklık ise 1983'te -128.6 Fahrenheit dereceydi.

Donanım, Purdue Üniversitesi ve NASA'nın Cleveland'daki Glenn Araştırma Merkezi'nden bilim adamları ve mühendisler tarafından tasarlandı ve üretildi. Purdue bilim adamlarının, 2021'den beri ISS'de veri toplayan Akış Kaynama ve Yoğunlaşma Deneyinin (FBCE) ikinci bölümünü yürütmelerine olanak tanıyacak. Çalışmalarının azaltılmış yerçekiminin kaynama üzerindeki etkileri ölçümüne odaklanan ilk bölümü için veri toplamayı çoktan bitirdiler. Bu kısım şimdi yoğunlaşmanın azaltılmış yerçekimi ortamında nasıl çalıştığını araştırmaya odaklanacak.

Toplayın bavulları, başka bir gezegene koloni kurmaya çok yaklaştık!

Deneyden sorumlu Purdue profesörü Issam Mudawar şöyle açıkladı: "Isı ve soğutma sistemlerinin Dünya'nın yerçekiminde nasıl çalıştığına dair yüz yıldan fazla bir süredir bir anlayış geliştirdik ancak ağırlıksız ortamda nasıl çalıştıklarını bilmiyoruz."

Ekibi şimdiye kadar topladıkları verilerden azaltılmış yerçekimi ve sıvı akışı üzerine 60'ın üzerinde araştırma makalesi yayınladı ve daha fazlasını hazırlamanın ortasındalar. Deneylerinin, insan kolonilerinin Ay'da ve kızıl gezegende yaşamasını sağlamak için gereken bilgileri sağlamanın yanı sıra, uzay aracının daha uzun mesafeler kat etmesini ve yörüngede yakıt ikmali yapmasını sağlayacak bilimsel anlayışı da sağlayabileceğine inanıyorlar.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında TEKNOLOJİOKU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER