Tarihi köprü yeniden ayağa kaldırılacak

Aydın'ın İncirliova ilçesinde bulunan yaklaşık 300 yıllık tarihi taş köprü, restorasyon yapılarak, yeniden ayağa kaldırılacak. Osmanlı döneminde yapılan köprü eski Aydın-İzmir karayolu üzerinde geçmişin izlerini taşıyor.

Tarihi köprü yeniden ayağa kaldırılacak - Sayfa 1

İncirliova'nın kırsal Dereağzı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan tarihi köprü, büyük önem taşıyor. İkizdere Çayı üzerinde kurulu olan, Osmanlı döneminde 1700'lü yıllarda yapıldığı bilinen 'çatma köprü', Aydın'ın Yunan işgali döneminde büyük öneme sahipken, savaş döneminde zarar gördü. 

Tarihi köprü yeniden ayağa kaldırılacak - Sayfa 2

Eski Aydın- İzmir hattı üzerinde1970'li yıllara kadar hizmet verdi. Zaman zaman yaşanan sel felaketlerinde zarar gören köprü, son olarak 1970 yılında restore edildi. Bir süre daha kullanılan tarihi köprünün yanına 1985'li yıllarda yeni köprü yapıldı. 

Tarihi köprü yeniden ayağa kaldırılacak - Sayfa 3

Böylelikle tarihi köprünün görevini yeni köprü yapmaya başladı. İkizdere Çayı üzerine kurulan İkizdere Barajı'nın faaliyete geçmesi ile İncirliova-Tire yolu güzergahı değişti. Yol kullanım dışı kalınca, tarihi köprü de kaderine terk edildi.

Tarihi köprü yeniden ayağa kaldırılacak - Sayfa 4

Her geçen gün biraz daha çöken 3 asırlık tarihi köprünün ayağa kaldırılması için çalışma başlatıldı. İkizdere Köprüsü adı ile bilinen tarihi kayıtlarda 'Çatma' köprüsü olarak da geçen köprünün, o dönemde demir ve çimento kullanılmadan sıkıştırma yöntemi ile yapılmış 4 kemerden oluşan nadir eserlerden biri olduğu belirtildi. Köprünün restorasyonunun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yaptırılacağı kaydedildi.