Erdoğan: Kavala açıklaması yapan büyükelçilerin 'istenmeyen adam' ilan edilmesi için talimat verdim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 büyükelçiliğin Kavala açıklamasıyla ilgili olarak "Bu 10 tane büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmelerini bir an önce halledeceksiniz' dedim" ifadelerini kullandı.

F5HABER F5HABER
Erdoğan: Kavala açıklaması yapan büyükelçilerin 'istenmeyen adam' ilan edilmesi için talimat verdim

Eskişehir'de Millet Bahçesi açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye küresel firmaların üretim üssü olma yolunda hızla ilerliyor. Sermayenin milliyeti, rengi, inancı olmaz, ülkemize yatırım yapacak, istihdamımıza katkı sağlayacak herkese kapılarımız da yüreğimiz de sonuna kadar açıktır" dedi.

Erdoğan ayrıca şunları söyledi:

Büyük ve güçlü Türkiye'nin eşiğindeyiz. Türkiye'nin 2053 vizyonunu da yavaş yavaş şekillendirmeye başlıyoruz.

Yaşadığımız sıkıntılar geçicidir, ama emin olun elde edeceğimiz kazançlar nesiller boyu devam edecektir.

Bay Kemal, 'Selo aşağı Selo yukarı dolaşıyor', Selo serbest kalamayacak.

Yatıyorlar kalkıyorlar Kavala. Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi, 10 tane büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor, bu ne terbiyesizliktir. Siz burayı ne zannediyorsunuz? Burası Türkiye, burada kalkıp da Dışişleri Bakanlığı'na gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz. Gerekli talimatı dışişleri bakanımıza verdim, 'Bu 10 tane büyükelçininistenmeyen adam ilan edilmelerini bir an önce halledeceksiniz' dedim. Bunlar Türkiye'yi tanıyacaklar, Türkiye'yi bilmedikleri gün burayı terk edecekler.

PERSONA NON GRATA NE DEMEK? CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SÖYLEDİĞİ PERSONA NON GRATA NE ANLAMA GELİYOR?

Persona non grata, sözlükte “istenmeyen adam” anlamına geliyor ancak, 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Konvansiyonu'nun 9. Maddesinde düzenlenen terim bürokraside oldukça büyük bir anlam taşıyor. İşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği Persona non grata teriminin anlamı ve bürokrasideki yeri…

Persona non grata, uluslararası ilişkilerde bir ülkeye girmesi ya da o ülkede kalması ülkenin yerel hükümeti tarafından yasaklanan yabancı bir kişi anlamına gelmektedir. Persona non grata (İstenmeyen adam) uygulaması, sahip olduğu siyasi dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunan yabancı bir diplomata herhangi bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi olarak görülmektedir.

SONRAKİ HABER