Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden zirvesinde ne konuşuldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın İtalya'nın başkenti Roma'daki görüşmesi sona erdi. İki liderin bir saat süren görüşmesinde Türkiye'nin F-16 satın alma talebi ve ABD ile savunma ilişkisi ele alındı. Erdoğan ve Biden iki ülke ilişkilerini güçlendirmek için ortak mekanizma kurulmasında mutabık kaldı.

F5HABER F5HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden zirvesinde ne konuşuldu?

G20 Liderler Zirvesi kapsamında Roma’da bulunan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, görüşme gerçekleştirdi.

Basına kapalı görüşmeye, dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Anthony Blinken katıldı. Yaklaşık 70 dakika süren görüşmeyle ilgili konuşan Türk kaynaklar, "pozitif" bir havanın hakim olduğunu ifade ettiler.

Beyaz Saray'dan açıklama

Buluşmanın içeriğine dair ilk resmi açıklama Beyaz Saray'dan geldi. Buna göre Biden yapıcı ilişkileri sürdürme ve işbirliği alanlarını genişletme isteğini dile getirdi, Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna uzun yıllar süren katkılarını takdir etti.

Liderler Suriye'deki siyasi süreci, Afganistan'a insani yardım gönderilmesini, Libya'daki seçimleri ile Doğu Akdeniz ve Güney Kafkasya'daki durumu ele aldı. Savunma ortaklığını ve Türkiye'nin NATO müttefiki olarak önemini vurgulayan Biden yine de Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alınmasından duyulan endişeleri dile getirdi.

Biden'ın görüşmede ayrıca güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaptığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden zirvesinde ne konuşuldu? - Resim : 1

F-16 ve F-35 gündemi

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre üüst düzey bir Amerikalı yetkili de Biden-Erdoğan görüşmesinde, F-16 ve F-35 konularının da gündeme geldiğini, ABD Başkanının bu konuda ülkesinde devam eden bir süreç olduğunu anlattığını söyledi.

Yetkili, Türk hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son haftalardaki açıklamalarının, Türkiye'nin F-16'ları satın almak istediğini açıkça ortaya koyduğunu, Biden'ın bu arzuyu dikkate aldığını, ancak ABD'de içinden geçilmesi gereken bir süreç olduğunu ve bu süreci etraflıca ele almayı sürdürme konusundaki bağlılıklarını net bir şekilde ifade ettiğini aktardı.

Amerikalı yetkili ayrıca Türkiye'nin F-35'ler için ödediği parayı geri isteyip istemediğine ilişkin bir soruya, ABD Savunma Bakanlığından bir ekibin hafta içinde F-35 konusunda Türk tarafıyla çalışmaya başlamak üzere Türkiye'ye geldiğini anımsatarak,"F-35 konusundaki süreç devam ediyor" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden zirvesinde ne konuşuldu? - Resim : 2

Türkiye: Ortak mekanizma kurulacak

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, pozitif bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.

Görüşmede iki lider, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da güçlendirmek ve geliştirmek için müşterek irade beyanında bulundu. Bu doğrultuda ortak bir mekanizma kurulması konusunda mutabık kaldı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda karşılıklı atılacak adımların müzakere edildiği görüşmede, NATO ittifakı ve stratejik ortaklık zeminine vurgu yapıldı.

Görüşmede, iklim değişikliği konusunda karşılıklı atılan adımlardan duyulan memnuniyet de dile getirildi.

"20 dakika" denilmişti

ABD Başkanı'nın programında Erdoğan ile yapacağı görüşmenin 20 dakika olacağı belirtmişti. Ancak görüşme, belirtilen sürenin 3 katını da aşarak 1 saat 10 dakikada tamamlandı.

Üçüncü görüşme

İki ismin ilk telefon görüşmesi Biden’ın ABD Başkanı seçilmesinden aylar sonra, nisanda, gerçekleşmişti. Biden ve Erdoğan, haziranda da Belçika'nın başkenti Brüksel'de NATO Zirvesi kapsamında ilk kez yüz yüze görüşmüştü.

Erdoğan, Macron ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Roma'daki G20 Liderler Zirvesi temasları kapsamında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Zirvenin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi'nde iki lider basına kapalı, baş başa bir araya geldi.

Görüşme, 50 dakika sürdü.

AB Komisyonu Başkanı'nı kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i kabul etti.

Zirvenin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi'ndeki basına kapalı görüşme 30 dakika sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer aldı.

İtalya Başbakanı Draghi ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile de bir araya geldi. Basına kapalı görüşme, 35 dakika sürdü.

İtalya Başbakanlığından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Draghi arasındaki görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, iki liderin G20 Liderler Zirvesi kapsamında bir araya geldikleri belirtilerek, "İtalya'nın G20 Dönem Başkanlığı'nın gündemindeki küresel zorluklar ile ikili ortaklıklar ve bunu daha güçlendirme fırsatlarına odaklanıldı. AB-Türkiye ilişkileri, Afgan krizi, Akdeniz’de istikrar ve özellikle Libya içi siyasi süreçteki gelişmeler yapıcı görüş alışverişinin merkezinde yer aldı" denildi.

Hollanda Başbakanı Rutte'yi kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi.

Zirvenin yapıldığı Nuvola Kongre Merkezi'ndeki basına kapalı görüşme, 30 dakika sürdü.

Erdoğan, son görüşmesini ise Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile yaptı.

Biden ile görüşecek

G20 zirvesi için Roma’da bulunan Erdoğan ve Biden başbaşa ikili görüşme gerçekleştirecek .

Beyaz Saray görüşmenin, Türkiye saatiyle 12.10'da yapılacağını açıkladı.

ABD ile F-35 gerilimi, Suriye ve Libya'daki son durum, Washington'un PKK/YPG desteği, iki ülke ilişkileri ve bölgesel gelişmeler görüşmenin başlıca konuları arasında.

Erdoğan, Türkiye'nin taleplerini ve beklentilerini Biden'a anlatacak. 

 

 

SONRAKİ HABER