ABD'li senatörden "F-16 satışı" açıklaması: Türkiye "daha az kavgacı" bir yaklaşım sergilemeli

Türkiye'ye 20 milyar dolar değerinde F-16 savaş uçağı satışına uzun süredir karşı olan üst düzey ABD'li senatör, satışa onay vermesi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın NATO müttefikleri ve Türkiye'nin komşularına karşı "daha az kavgacı" bir yaklaşım sergilemesini istediğini açıkladı.

F5HABER F5HABER
ABD'li senatörden "F-16 satışı" açıklaması: Türkiye "daha az kavgacı" bir yaklaşım sergilemeli

Reuters'ta yer alan habere göre, Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Bob Menendez, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şimdi önemli olan Erdoğan'ın Türkiye'nin geleceğine nasıl ilerlemek istediği. Eğer bugüne kadarki yaklaşımından başka bir yaklaşım benimsemek istiyorsa, bunu görmeyi dört gözle bekliyorum" dedi.

Menendez, "Eğer (Erdoğan) geçmişteki tutumunu sürdürürse, ben de aynı tavrımı sürdüreceğim" dedi.

Türkiye Ekim 2021'de 40 adet F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için yaklaşık 80 tane yenileme kiti satın almak üzere başvuruda bulundu.

ABD hükümeti, F-16'ların Türkiye'ye satışına yeşil ışık yakmış, Kongre'den gereken onayı almak için temasta olduğunu daha önce açıklamıştı.

Ancak Menendez dahil birçok senatör Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayı reddetmesi, gazetecilerin tutuklanması, insan hakları ihlallerine yönelik endişeler ve Yunanistan ile hava sahasında yaşanan gerilimler nedeniyle satışa karşı çıkıyorlar.

Menendez, "İsveç denklemin sadece bir parçası. Bazı üyeler için tüm denklem olabilir. Benim için değil" dedi.

SONRAKİ HABER