Sağlığımızın en büyük düşmanı: Trans yağlar!

Trans yağ, doğal bir yağ türü değildir. İnsan sağlığı açısından zararlı olan trans yağ, bitkisel yağa "hidrojenasyon" olarak adlandırılan bir işlemle "hidrojen" eklenmesiyle elde edilen yağdır. Hidrojen eklenen yağlar kötü kolesterolü yükselterek kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi pek çok ciddi hastalığa neden olmaktadır.

Sağlığımızın en büyük düşmanı: Trans yağlar! - Sayfa 1

Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu, "Trans yağ neden düşmanım?" başlıklı yazısında sağlığımızı tehdit eden konuyu ele aldı. Müftüoğlu yazısında İnsülin direncinin bitkisel çözümüne de değindi. 

İşte sağlığınıza dair önemli notlar... 

Sağlığımızın en büyük düşmanı: Trans yağlar! - Sayfa 2

"EN BÜYÜK DÜŞMANIMIZ"

Bitkisel yağlar; rafine edildiklerinde, kızartmalık yağ olarak kullanıldıklarında, kapakları açık kalıp havayla (oksijen) temas ettiklerinde, margarin haline getirildiklerinde ya da cips, bisküvi, çikolata, şekerleme, gofret üretiminde çok yüksek ısıda kullanıldıklarında, yapay trans yağlar oluşur. Bu yapay trans yağlar da sağlığımızın en büyük düşmanıdır. 

Sağlığımızın en büyük düşmanı: Trans yağlar! - Sayfa 3

TRANS YAĞLARIN NE GİBİ ZARARLARI VAR?

 Hücreleri, doku ve organları oksitleyip paslandırıyor, iltihabi süreçleri tetikliyor, neticede kronik hastalıklar için tetikçi görevini üstleniyorlar.

Sağlığımızın en büyük düşmanı: Trans yağlar! - Sayfa 4

Hücre duvarında omega-3 yağlarının yerleşmesi gereken yerleri işgal edip o hücrelerin duvarlarını sertleştiriyor, esnekliğini azaltıyor, dirençlerini kırıyorlar.