Safranbolu'da dükkan önünde lokum ikramına yasak

Karabük'ün Osmanlı'dan kalan mimarisi ve lokumu ile ünlü ilçesi Safranbolu'da en fazla ziyaret edilen tarihi çarşıda dükkan önünde lokum ikramına yasak getirildi.

Safranbolu'da dükkan önünde lokum ikramına yasak - Sayfa 1

Safranbolu Belediyesi, turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi çarşı bölgesinde lokumcuların dükkanları önünde sokakta ücretsiz lokum ikram etmelerini hijyenik olmadığı ve turistlerin rahatsız edildiği gerekçesiyle yasakladı. 

113
Safranbolu'da dükkan önünde lokum ikramına yasak - Sayfa 2

35 yıldır lokum imalatçılığı yapan İzzet Özer’e (57), yasakları uymadığı için zabıta görevlilerince 153 TL'den olmak üzere 5 defa ceza yazıldı. Lokum imalatçısı İzzet Özer, "Bizleri içeri çekerek dükkanda ikram etmemiz öngörüyorlar. Buradan 10-20 kişi gruplar halinde geçiliyor. 'Bölük dur, manga dur mu?' diyeceğim. Dışarıda ikram ettiğim zaman ne mahsuru var? Tadına bakan alır gider. Almak isteyen alır, kısmetimdir. Yedikten sonra almak istemeyense bereketimdir. Günde 5 tepsi dağıttığım oluyor. Herkes benden almış olsa trilyonluk olurdum şu anda. Biz sadece turistlere hizmet ediyoruz, bilgilendiriyoruz. Tatlarına bakıyorlar, çoluk çocuk yiyorlar.

213
Safranbolu'da dükkan önünde lokum ikramına yasak - Sayfa 3

Dua ederek buradan ayrılıyorlar. Zaten buranın güzelliğine güzellik katan örftür, adettir, hizmettir, alın teridir. Ben dik durmaya devam edeceğim. Çünkü bu bizim örf ve adetimizdir. Örfümüzü, adetimizi yaşatmaya devam edeceğim. Elimden gelen tüm gücümüz kullanacağım, sonuna kadar savaşacağım" dedi.

313
Safranbolu'da dükkan önünde lokum ikramına yasak - Sayfa 4

Lokum imalatçısı Kezban Makascı, "Pazarcı gibi ikram etmek çok hoş değil. Herkesin eli kolu değiyor. Eli hijyen olan da değiyor olmayan da değiyor. Pazarcı gibi bağırıyoruz. Özellikle yabancı turistlerin çok rahatsız edildiğinin farkındayız. Yasaklanması doğru" dedi.

413