Prof. Dr. Müftüoğlu: Covid-19 pandemisi şimdi de bir kaygı pandemisine dönüşmüş durumda

Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Covid-19 pandemisi şimdi de bir kaygı pandemisine dönüşmüş durumda" görüşünü savundu.

Prof. Dr. Müftüoğlu: Covid-19 pandemisi şimdi de bir kaygı pandemisine dönüşmüş durumda - Sayfa 1

Osman Müftüoğlu, COVID-19 ile birlikte ortaya çıkan Allostatik yüklenmeyi köşesine taşıdı.

114
Prof. Dr. Müftüoğlu: Covid-19 pandemisi şimdi de bir kaygı pandemisine dönüşmüş durumda - Sayfa 2

Sadece yorsa neyse, aynı zamanda korkuttu da. Dahası, muazzam bir yılgınlık ve kaygı yükü de bütün ağırlığıyla üstümüze çökmüş durumda. Kısacası işin uzmanlarının deyimiyle “MUAZZAM BİR ALLOSTATİK YÜKLENME DURUMUYLA” karşı karşıyayız. İsterseniz gelin bu yeni tehdidin, yani KAYGI PANDEMİSİNİN neticelerini ve çözüm süreçlerini daha kolay anlayabilmek için işe “Nedir bu allostatik yüklenme?” sorusuna yanıt arayarak başlayalım.
 
 

214
Prof. Dr. Müftüoğlu: Covid-19 pandemisi şimdi de bir kaygı pandemisine dönüşmüş durumda - Sayfa 3

NEDİR BU ‘ALLOSTATİK YÜKLENME’ MESELESİ?
Allostatik yüklenme uzun süreli streslere bağlı olarak beden, zihin ve duygularımızdaki aşırı yıpranmanın yol açtığı “bedeli” ifade ediyor. 

314
Prof. Dr. Müftüoğlu: Covid-19 pandemisi şimdi de bir kaygı pandemisine dönüşmüş durumda - Sayfa 4

Herhangi bir fiziksel ve/veya ruhsal stresin oluşturduğu aşırı yüklenme hali beden, zihin ve duygularımızdaki kapasiteyi aştığında, baskı altına giren fiziksel ve ruhsal yapılanmamız içten içe çürümeye, çökmeye, kaygı ve korku çukurlarının içine düşmeye, kısacası sonu karanlık bir tükeniş sürecine girmeye başlıyor.
 

414