Çelik kadar dayanıklı, daha hafif! Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi açılıyor! Bakan Dönmez'den açıklamalar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin ilk bor karbür tesisinin açılışı öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

POSTA POSTA
Çelik kadar dayanıklı, daha hafif! Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi açılıyor! Bakan Dönmez'den açıklamalar

Bakan Dönmez'in açıklamaları şu şekilde:

"2019 yılının son aylarında temelini atmıştık. Bugün o tesisin açılışını biraz sonra yapacağız. Özetle son yıllarda yerli, milli sanayimiz her gün neredeyse yeni b ir ürünü milletimizin hizmetine sunuyor. Savunma sanayiinin ihtiyaç duyduğu hafif, mukavemeti yüksek ürünlere ihtiyacı var. Bor karbür çelik kadar dayanıklı ama onun 4’te 1’i kadar hafif bir malzeme. Başta savunma sanayii olmak üzere havacılık sektöründe, diğer endüstriyel uygulamalarda, elektronik sektöründe yoğun kullanılan bir malzemede bahsediyoruz.

Bugün teknolojinin geldiği seviyeyi belirleyen kullanılan malzemelerle ilgili. Bugün periyodik cetveldeki tüm malzemeleri insanoğlu buldu. Yeni ürünler geliştirmeye çalışıyor, uzaya gidebiliyoruz.
Maden olarak tanımladığımız cevheri çıkarıyoruz, çeşitli işlemlere tabi tutmak suretiyle borik asit haline getiriyoruz. Tonu 120 dolar iken şu hali ile 1200 dolara çıkarıyoruz neredeyse 10 kat artırmış oluyoruz. Buna biraz daha arge yapmak sureti ile değer kattığımızda bor karbür oluyor.

 '300 KATA VARAN DEĞER ARTIŞI SÖZ KONUSU'

Bor karbürün tonu ise 35 bin dolar ile 45 bin dolar arasında değişiyor. Maden ile uç ürün arasında 300 kata varan değer artışı söz konusu.

Nano bor nükleer sanayide yoğun olarak kullanılıyor. Tonu 1 milyon dolarları aşabiliyor.

Bunu top, tank zırhlamasında kullanabiliyoruz. Fren balatalarında kullanılabiliyor. Mukavemeti yoğun olduğu alanlarda söz konusu.

KARADENİZ GAZI NE ZAMAN HANELERE VERİLECEK?

Deprem bölgesinden gelen çalışanlarımız vardı. İzin isteyip aileleri ile memleketlerine gittiler. Biz onları tekrardan çağırıyoruz. Nisan sonu gibi inşallah gazı çıkartıp karada yakacağız. "

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER