Pfizer’ın Xeljanz adlı ilacı Covid-19 hastalarında ölüm riskini yüzde 37 oranında azalttı

ABD’li ilaç şirketi Pfizer, iltihaplı romatizma ilacı Xeljanz'ın Brezilya'daki klinik denemelerde, Covid-19 nedeniyle zatürre olan hastalardaki ölüm riskini yüzde 37 oranında azalttığını duyurdu. Araştırmacılar, ilacın Covid-19 nedeniyle ortaya çıkan sitokin fırtınasını ve solunum yetmezliğine karşı etkili olduğunu belirterek, ilacın hastalıkla mücadelede önemli bir adım olduğunu söyledi.

Pfizer’ın Xeljanz adlı ilacı Covid-19 hastalarında ölüm riskini yüzde 37 oranında azalttı - Sayfa 1

ABD’li ilaç şirketi Pfizer, ağızdan alınan iltihaplı romatizma (romatoid artrit) ilacı Xeljanz'ın’ın  Brezilya'da zatürre ile hastaneye kaldırılan Covid hastalarında ölüm riski ve solunum yetmezliğini azalttığını açıkladı.

111
Pfizer’ın Xeljanz adlı ilacı Covid-19 hastalarında ölüm riskini yüzde 37 oranında azalttı - Sayfa 2

Koronavirüsün neden olduğu zatürre nedeniyle hastanede yatan 289 hastada ilacı test eden çalışmanın sonuçları New England Journal of Medicine'de yayınlandı.

211
Pfizer’ın Xeljanz adlı ilacı Covid-19 hastalarında ölüm riskini yüzde 37 oranında azalttı - Sayfa 3

Bununla birlikte Pfizer, ilaçla tedavi edilen hastalarda ölüm veya solunum yetmezliği insidansının yüzde 18; plasebo alanlar için ise yüzde 29 olduğunu açıkladı. Ayrıca, plasebo alan 17 hastaya kıyasla ilaçla tedavi edilen 20 hastada ciddi yan etkiler meydana geldi.

311
Pfizer’ın Xeljanz adlı ilacı Covid-19 hastalarında ölüm riskini yüzde 37 oranında azalttı - Sayfa 4

İnsidans oranı, belirli bir nüfusta belirli bir zaman dilimi içerisinde belirli bir hastalığın yüz bin kişi içinde görülme sayısını ifade ediyor.  

411