Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarı belli oldu

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), aktardığına göre Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi şubat ayında 240 milyon dolar oldu.

PARADURUMU PARADURUMU
Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarı belli oldu

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Ödemeler Dengesi istatistiklerini yayımlamasının ardından Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni'ni duyurdu.

Bültene göre, şubat ayında yatırım sermayesi girişleriyle 217 milyon dolarlık, yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla ise 152 milyon dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırımlar (UDY) girişi kaydedildi. Yatırım tasfiyeleri 15 milyon dolar ve borçlanma araçlarının etkisiyle toplam UDY girişi 240 milyon dolar olarak hesaplandı.

Şubat ayında gerçekleşen 217 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişlerinde, mobilya imalatı ve diğer imalat sanayisi gibi sektörler yüzde 20,3'lük pay aldı. Toptan ve perakende ticaret ise yüzde 19,8'lik bir paya sahipti.

Türkiye'nin çektiği UDY'de şubat ayında en yüksek payı İrlanda aldı (%18), onu sırasıyla Almanya (%15), Birleşik Arap Emirlikleri (%13), İtalya (%10) ve İsveç (%8) takip etti. Şubat ayında, 2002-2023 döneminde Türkiye'ye en çok yatırım yapan Avrupa Birliği (AB-27) ülkelerinin payı ise %61 olarak gerçekleşti.

Öte yandan, 2024 yılının ilk iki ayında UDY girişlerinde geçen yılın aynı dönemine göre %29'luk bir düşüş yaşandı. Ancak, 2002'den bu yana Türkiye'ye gerçekleşen UDY girişlerinin toplam değeri 264 milyar doları aşmış durumda.
 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER