Trabzon'da Türk somonu hasadı başladı

Türk somonunun ihracatında rekorlar kırılmaya başlandı. Somonlar, hasat edildikten sonra fabrikalara sevk edilerek uluslararası pazarlara sunulmak üzere işlenecek.

PARADURUMU PARADURUMU
Trabzon'da Türk somonu hasadı başladı

Türk somonu, gelişimlerine destek olmak için öncelikle yumurtaları büyümesi için baraj göllerindeki kafeslere yerleştirilir. Bu kafeslerde büyüyen somonlar 100 ila 800 gram arası bir ağırlığa ulaştıklarında, barajlardan alınıp denizlerdeki çelik kafeslere nakledilirler. Belirli aralıklarla beslenen somonlar, yaklaşık 2,5 kilogram ağırlığına ulaştıklarında hasat edilir.

Trabzon'un Arsin ilçesinde, Türk somonlarının hasat edilmesi için su ürünleri yetiştiricileri bu gece teknelerle kafeslerin yanına giderler. Kafeslerden balıklar, vinçler ve ağlar yardımıyla teknelerde bulunan buz dolu su tanklarına aktarılır. Kıyıya taşınan somonlar daha sonra işlenmek üzere kamyonlarla balık fabrikalarına götürülür. Fabrikada işlemleri tamamlanan Türk somonları, birçok ülkeye ihraç edilir.

2022'de 49,196 ton somon ihraç edilerek 363,102,216 dolar gelir elde edilirken, bu rakam 2023'te 63,161 tona yükselirken, bunun karşılığında 396,315,453 dolarlık bir ihracat geliri elde edilir.

"Yurt dışından yoğun talep var"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ihracatçı firma Somon Üretim Sorumlusu Ayhan Yıldırım, Türk somonunda yurt dışından yoğun talep olduğunu söyledi. Ayhan Yıldırım, “Somon hasadından önce Fransa’dan ve Polonya’dan getirilen yumurtaları kuluçka halinde üreticilere dağıtıyoruz. Balıkların büyüklüğü 2 ila 5 gram arasına gelince barajlara indiriyoruz. Burada 11 ay boyunca 100 ila 800 gram arasına gelince denize indiriyoruz. 6 ay boyunca 2,5-3 kilogram civarına getirip ihracata hazırlıyoruz" dedi.

"Türk Somonu bir lüks"

Türk Somonu'nun yağsız ve Omega-5 oranı yüksek bir balık olduğunu belirten Yıldırım "Somonu ihraç ettiğimiz ülkelerin istediği oranda balık yapıp, onların istediği sağlıklı balık yetiştiriyoruz. Vietnam, Çin ve Rusya başta olmak üzere birkaç ülkede çok yoğun istek var. Türk Somonu bir lüks. Onların istediği gibi bir üretim yapıyoruz" ifadelerini kullandı. (Dünya)

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER