Toz taşınımı devam ediyor! Uzmandan uyarı

Toz taşınımı uyarısı pek çok ilde devam ediyor. Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, uyarılarda bulundu.

PARADURUMU PARADURUMU
Toz taşınımı devam ediyor! Uzmandan uyarı

MGM'nin son değerlendirmelerine göre, ülkemizin kuzey, iç ve batı bölgeleri parçalı ve yoğun bulutlara sahip olacak. Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun batısı, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde yerel olarak sağanak yağışlar ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülecek. Diğer bölgeler az bulutlu ve açık olacak. İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı olabilir.

Büyük bir değişiklik olmayacak, mevsimsel normaller devam edecek. Genellikle güney ve güneydoğu bölgelerinde hafif kuzey rüzgarları esecek. Ancak İç Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu ve Batı ile Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde güney ve güneybatı rüzgarları kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (40-80 km/saat) esecek.

Rüzgarın bu bölgelerde kuvvetli olması, yaşanabilecek aksamalar, çatı uçması ve iç kesimlerde toz taşınımı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunmasını gerektiriyor. İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı bekleniyor, bu da görüş mesafesinde azalmaya, hava kalitesinde düşüşe ve ulaşımda aksamalara neden olabilir, bu yüzden dikkatli olunmalı.

Toz taşınımı uyarısı

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise beklenen hava durumu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

* Evet geliyor. Atina’ya Afrika’dan geldi. Sahra Çölü üzerinden Ege Marmara, Karadeniz daha sonra da İç Anadolu’ya geliyor. Tozun içinde demir bileşeni olduğu için kırmızı renkte. Atina’da kararlı bir atmosfer var, yukarıdan aşağıya inmiş.

* İstanbul’da bugün tozu görebiliyoruz. İstanbul’da bu kadar olmaz. İstanbul’da yüksek basınç yok. İstanbul ve Ege’de rüzgâr fazla olduğu için bu kadar olmaz. Atina’da 400 mikro kg civarında. Yarın Kastamonu, Konya, Ankara’da etkili olacak. Yarından sonra İstanbul’dan doğuya doğru etki edecek. İç Anadolu’da kırmızılığı biraz daha fazla görebiliriz.

* Toprak için faydalı minareller var ama solumamalıyız. Değerler 250’yi geçtiğinde maske takılmalı kesinlikle. Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar maske takabilir. Kıyalarda rüzgârdan dolayı dağılıyor iç bölgelerde yüksek basınç daha fazla. Yağmur olmadığı için çamur şeklinde yağmayacak. Çok sağlıksız değil ama hassas bir seviyede.


 
 
 
 
 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER