Mevduat yatırımcıları için stopaj avantajının süresi bitiyor

Türk Lirası mevduatları için uygulanan ve uzun süredir yürürlükte olan gelir vergisi stopajı düzenlemesinin süresi, 30 Nisan 2024 tarihinde sona eriyor. Bu tarihe kadar açılan hesaplarda stopaj indirimi devam ederken, sonrasında düzenleme uzatılmazsa stopaj oranı %15'e yükselecek.

PARADURUMU PARADURUMU
Mevduat yatırımcıları için stopaj avantajının süresi bitiyor

Liralaşma stratejisi kapsamında Türk Lirası mevduatlara uygulanan düşük gelir vergisi stopajına ilişkin süre 30 Nisan 2024 tarihinde sona eriyor. Bu tarihe kadar olan mevduatlarda 6 aya kadar olan vadelerde stopaj yüzde 5, 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 3, 1 yıldan daha uzun vadelerse ise stopaj oranı yüzde 0 olarak uygulanıyor.

Değişiklik yapılmaması halinde stopaj oranları tüm vadelerde yüzde 15'e yükselecek. Bigpara'nın aktardığına göre Türk Lirası'na olan güven ve liralaşma stratejisi nedeniyle gelir vergisi stopaj oranlarının düşük tutulmaya devam etmesi beklentisi ise piyasada hakim durumda. 6 aya kadar TL vadeli mevduatta yüzde 5 gelir vergisi stopajından yararlanmak için 30 Nisan 2024 tarihinden önce paranın vadesinin yenilenmesi gerekiyor. Böylece anaparadan elde edilecek faiz gelirinden 10 puan daha fazla getiri sağlanmış olunuyor.

Özel faiz oranları

Birikimlerini mevduatta değerlendirmek isteyenlere ise bankalar özel faiz oranları veriyor. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesiyle birlikte bankalar da faiz baremlerini yukarı taşımaya başlamıştı. Buna göre 3 aylık vadede faiz yüzde 70'e yaklaşırken, mart ayında enflasyon ise yüzde 68,50 oranında ölçülmüştü.

TMSF Başkanlığı'ndan yayımlanan Fon Kurulu Kararı'na göre; sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarı, 2024 takvim yılı başından geçerli olmak üzere 650 bin TL olarak belirlendi. Böylece bankanın iflası, el konulması gibi durumlarda mevduatın 650 bin liraya kadar olan kısmı devlet garantisi altına girmiş oldu.
 
 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER