Merkez Bankası'ndan miktarsal sıkılaşma adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yaklaşık 2,5 ay sonra ilk kez bugün Depo Alım ihalesi açtı.

PARADURUMU PARADURUMU
Merkez Bankası'ndan miktarsal sıkılaşma adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), miktarsal sıkılaştırma adımlarına bir yenisini ekledi ve 21 Şubat 2024 tarihinden bu yana ilk defa bugün Depo Alım ihalesi düzenledi. Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği bu ihalede tutar 200 milyar TL olarak belirlendi ve geleneksel yöntemle 15 Mayıs 2024 vadeli olarak planlandı.

Son iki gün içinde likidite fazlası oluştuğu görülerek, 7 Mayıs'ta bankacılık sistemine 86,6 milyar TL likidite fazlası kaydedildi. Bu durum, TCMB'nin aktif bir tutum içinde olduğunu gösteriyor. Aralık ayında TCMB, "parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılması amacıyla" TL depo ihaleleri açabileceğini duyurmuştu.

25 Nisan'daki Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin karar metninde ise likidite gelişmelerinin yakından takip edileceği ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı vurgulanmıştı.
 
 
 
 
 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER