Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar?

Reuters tarafından hazırlanan ankette ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile ilgili tahminde bulundu.

PARADURUMU PARADURUMU
Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar?

Şubat ayında agresif sıkılaştırma politikasına geçici bir ara verilmesinin ardından, mart ayında faiz oranlarının 500 baz puan artırıldığı Reuters tarafından bildirildi. Bu değişiklikle birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz politikasını destekleme yaklaşımının, ekonomik büyümeyi teşvik etmek yerine tersine çevrildiği ve 2023 Haziran'ından bu yana faizlerin artırıldığı vurgulandı.

Beklentiler ne yönde? 

Reuters, ekonomistlerin Merkez Bankası'nın 4. çeyreğe kadar faiz indirimine gitmeyeceğini öngördüklerini belirtti ve politika yapıcıların, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş gözlenene kadar sıkı duruşlarını koruyacaklarını ifade ettiklerini aktardı.

Anket sonuçlarına göre, 4. çeyrekte faiz oranlarının 250 baz puan düşürülerek %47,5'e çekileceği tahmin ediliyor. Gelecek yıl daha fazla bir düşüş yaşanması beklenirken, 2025 sonuna kadar bu oranın %30,0'a gerileyeceği öngörülüyor.

Reuters'in haberine göre, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Washington'da düzenlenen bir panelde faiz artırım döngüsünün sona erdiğini ve enflasyonun yıl sonuna kadar %36 hedefine doğru ilerlediğini ifade etti.

Ekonomistlerin beklentilerine göre, Türkiye'nin bu yılı %44,2 enflasyon ortalamasıyla kapatacağı belirtiliyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER