Kripto parada güvenlik ipuçları!

Kripto para dünyasına ilişkin yeni hazırlanan bir analize göre kripto paraların kayıt altında tutulduğu blok zincirde hileli işlem yapabilmek imkansız. Kripto yatırımcılarının kendi güvenliğini sağlaması ise, soğuk cüzdan, adres kontrolü, özel anahtar, çift faktörlü doğrulama ile mümkün.

PARADURUMU PARADURUMU
Kripto parada güvenlik ipuçları!

KRİPTO PARALAR 17’NCİ ÜLKE

Bitay Araştırma ve Yatırım Direktörlüğü analistlerinin hazırladığı rapora göre, dünya genelinde 21 bin kripto para birimine yatırılan para 1 trilyon dolar değerinde. Bu rakam, Türkiye’nin büyüklüğünden yüzde 25 daha fazla. Türkiye’nin dünyanın en büyük 20. ekonomisi olduğu değerlendirilirse kripto para piyasası bir ülke olsa bugünkü değerlerle en büyük 17’nci ülke konumunda bulunuyor olacaktı. 2021 yılının kasım ayında bu rakam 3,2 trilyon dolar kadardı. Yani şu anki piyasa değerinin 3 misli.

KRİPTO PARA GÜVENLİ Mİ?

Raporda, Bitcoin gibi kripto paraların blok zincirlerinde kayıtlı olduğuna vurgu yapılarak, blok zinciri teknolojilerinde, ekosistem üzerinde gerçekleşen her değişikliğin düzenli zaman dilimlerinde binlerce, hatta milyonlarca topluluk üyesi tarafından sürekli güncellenip doğrulandığına dikkat çekiliyor.

KRİPTO PARA ÇALINIR MI?

Analistlere göre, “Ağda şimdiye kadar gerçekleşen her işlem kaydedildiği ve kalıcı olarak saklandığı için defterin geçmişini değiştirmek veya aynı işlemi iki kez göndermek (double spending - çift harcama sorunu) mümkün değildir. Bu sayede kötü niyetli kişiler sistemi bir bütün olarak aldatamaz veya manipüle edemez. Blok zinciri altyapısına bir saldırı yapılması ihtimaline karşı blok zincirinin güvenlik mekanizması oldukça ileri teknolojiyle sağlanıyor. Ağdaki özel bir bilgisayar türü olan madenci tarafından doğrulanmadan, zincire hiçbir yeni blok, dolayısıyla yeni hiçbir işlem eklenemez. Bu şekilde topluluk, hileli bir işlemin, blok zincirine kaydedilmesini engeller.”  

GÜVENLİ İŞLEM İÇİN UYARILAR

Analistler, güvenli işlem için yapılması gerekenleri de şöyle anlattı:

  • Soğuk cüzdan: Kullanıcı ya da yatırımcı kripto para ekosisteminde hem banka hem kasa hem de yönetim kurulu gibidir. Dolayısıyla depolama ve koruma zorunluluğu kullanıcıdadır. Bu yüzden kullanıcıların bir güvenli çelik kasa olarak nitelendirebileceğimiz soğuk cüzdanları mutlaka olmalı.
  • Adres kontrolü: İşlem öncesinde alıcı tarafın adresi mutlaka kontrol edilmeli ve yanlış bir anahtar bilgisi yazılmamalıdır. Çünkü bu işlemlerde yetki kişinin kendisindedir ve tek bir harf veya rakamın yanlış yazılması geri dönülemez sonuçlara yol açabilir.
  • Özel anahtar (Private Key): Private Key olarak bilinen özel anahtarlar kişinin bir banka hesabı şifresi gibi önemlidir. Kişisel anahtarlar veya unutulan şifreyi geri almak ve kripto para cüzdanlarına erişim sağlanması için kullanılan "seed" dizilimi kimseyle paylaşılmamalıdır. 
  • İki faktörlü doğrulama: Kullanıcılar mutlaka iki faktörlü doğrulamaları açık tutulmalıdır. Borsa uygulamasına girerken veya bir işlem yaparken güvenlik amacıyla telefon numarasına ve e-posta hesabına gelen bu güvenlik kodları, kötü niyetli kişilerin cüzdana erişim sağlamasını engeller.

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER