Oxford Üniversitesi, ikinci dalga riski bulunan ülkeleri hesapladı: Türkiye detayı dikkat çekti

Oxford Üniversitesi koronavirüs tedbirlerinin hafifletilmesi ile vaka sayılarındaki artış arasındaki ilişkiyi inceledi. Analizde, Almanya ve İran'ın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin ikinci dalga riski altında bulunduğu saptandı. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 ülke ise vaka artış hızı ciddi oranda yükselmeyen ülkeler olarak sınıflandı.

Oxford Üniversitesi, ikinci dalga riski bulunan ülkeleri hesapladı: Türkiye detayı dikkat çekti - Sayfa 1

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi ile The Guardian gazetesi, ortak bir çalışma yürüterek koronavirüs salgınında tedbirlerin hafifletilmesiyle ikinci dalga riski arasındaki ilişkiyi inceledi.

113
Oxford Üniversitesi, ikinci dalga riski bulunan ülkeleri hesapladı: Türkiye detayı dikkat çekti - Sayfa 2

Araştırmada, bugüne dek 25 binin üzerinde vaka bildiren 45 ülkenin son dönemde tedbirleri hafifletme oranı ile vaka sayılarındaki artış hızı analiz edildi.

213
Oxford Üniversitesi, ikinci dalga riski bulunan ülkeleri hesapladı: Türkiye detayı dikkat çekti - Sayfa 3

Tedbirlerin hafifletildiği 10 ülkede ikinci dalga riski bulunduğu saptanırken Türkiye, tedbirleri hafifleten ama artış hızının azaldığı ülkeler arasında yer aldı.

313
Oxford Üniversitesi, ikinci dalga riski bulunan ülkeleri hesapladı: Türkiye detayı dikkat çekti - Sayfa 4

'10 ülkede 2. dalga riski var’
Gazete Duvar’ın aktardığı habere göre Araştırmada, vakaların artış hızının yeniden yükselmekte olduğu ve ikinci dalga riski altında bulunan ülkeler şöyle sıralandı: Almanya, Ukrayna, ABD, İsviçre, Bangladeş, Fransa, İsveç, İran, Endonezya, Suudi Arabistan.

413