ÖTV düzenlemesi ikinci el araba fiyatlarını da düşürecek mi?

Sıfır binek araçlarda ÖTV matrah düzenlemesi ikinci el fiyatlarını da düşecek Sıfır binek otomobillerde ÖTV matrah limitlerinde düzenleme yapıldı. Buna göre sıfır otomobil fiyatlarında yüzde 20'ye varan düşüş bekleniyor. Peki alınan bu karar ikinci el otomobil fiyatlarına nasıl yansıyacak, ikinci el araba fiyatları da düşecek mi?

ÖTV düzenlemesi ikinci el araba fiyatlarını da düşürecek mi? - Sayfa 1

Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda sıfır binek otomobillerde geçerli olacak ÖTV matrah limitlerinde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; 1600 cm3 silindir hacmine kadar, yüzde 45 ÖTV dilimindeki matrah limiti 85 bin liradan 92 bin TL’ye çıkarıldı. Matrah limiti 85 bin lira ile 130 bin lira arasındaki yüzde 50’lik ÖTV limitinde olan motorlu araçların ise yeni matrah limiti 92 bin - 150 bin TL arasına yükseltildi. Peki bu düzenleme ikinci el araç fiyatlarına nasıl yansıyacak?

 

110
ÖTV düzenlemesi ikinci el araba fiyatlarını da düşürecek mi? - Sayfa 2

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İKİNCİ ELDEN UMUTLU
Sıfır binek otomobillerde ÖTV matrah limitlerinde düzenleme yapıldı. Oto galericiler uzun zamandır beklenen ÖTV düzenlemesiyle beraber sıfır araçlara yansıyacak olan fiyat düşüşünün ikinci el araç fiyatlarına da yansıyacağını belirttiler. Sektör temsilcileri de bu düzenlemeden umutlular.

210
ÖTV düzenlemesi ikinci el araba fiyatlarını da düşürecek mi? - Sayfa 3

Alınan karar ile birlikte Motor silindir hacmi 1600 cm3 geçen araçlarda matrah limiti 85 bin liradan 92 bin TL’ye çıkarıldı. Matrah limiti 85 bin lira ile 130 bin lira arasındaki yüzde 50'lik ÖTV limitinde olan motorlu araçların ise yeni matrah limiti 92 bin - 150 bin TL arasına yükseltildi. Düzenleme sonrası sıfır araç satan markaların resmi sitelerinde de düzenlemeler başladı. Konuyla ilgili konuşan Oto Galerici Nidai Karip, “ÖTV düzenlemesiyle beraber sıfır araçlara yansıyacak olan fiyat düşüşü ikinci el araç fiyatlarına da yansıyacaktır ve piyasa hareketlenecektir” dedi.

310
ÖTV düzenlemesi ikinci el araba fiyatlarını da düşürecek mi? - Sayfa 4

"ÖTV düzenlemesiyle piyasa hareketlenecek"
Karip, “Uzun zamandır ÖTV düzenlenmesi bekleniyordu araç fiyatlarının yüksek olmasından dolayı araç satışlarında bir düşüş yaşanıyordu. Bugün açıklanan ÖTV düzenlemesi satışlarda birazda olsa olumlu bir hava estireceğini düşünüyorum. 1600 ve altı motorlu araçlarda yüzde 15’e kadar bir fiyat düşüşü gerçekleşti.Yüzde 80’lik ÖTV diliminde olan sıfır araçlarda yaklaşık 40 - 50 bin lira kadar indirim söz konusu oldu. Bu düşüşte piyasada olumlu bir oluşturur. Vatandaşlara en azından 50 bin TL’lik bir indirimde olsada eski fiyatının daha aşağısında araç alma fırsatı doğdu. Çok mantıklı bir inidirim oldu zaten uzun zamandır bekliyorduk ve memnunuz” ifadelerini kullandı.

410