Önce yağmur sonra aşırı sıcak geliyor

İSstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, “Son 40 yılın en sıcak yazını geçirdik. Sıcaklıklar artmaya devam edecek. 2020 en sıcak yıl olma yolunda rekora koşuyor” dedi. Sıcaklıkların Pazartesi gününden itibaren yeniden artacağını belirten Demirhan, hafta sonu ise yağışlı bir havanın görülebileceğini kaydetti.

Önce yağmur sonra aşırı sıcak geliyor - Sayfa 1

Dr. Deniz Demirhan, "Sıcak bir yıl geçiriyoruz. Aylar sıcak tamamlanıyor. 2020 Ocak ayını en sıcak ay olarak geçirdik. Fakat Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında da ikinci en sıcak ayları yaşadık. 2020 yılı yine bir rekora imza attı. Yaz aylarında yine mevsimsel ortalamaların üzerinde bir sıcaklık değeri vardı. Ve şöyle bir analiz de var. Yüzde 95 ihtimalle 2020 yılı global ortalamalarda en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor şu anda. Yani 2020 yılına biz sıcak başladık ve aynen öyle devam ediyoruz” dedi.

Önce yağmur sonra aşırı sıcak geliyor - Sayfa 2

“HAFTA SONU KUVVETLİ YAĞIŞLARA DİKKAT”

Hafta sonu sıcaklıkların düşeceğini, yeni haftayla birlikte ise yeniden artacağını belirten Dr. Demirhan, şunları söyledi:

Önce yağmur sonra aşırı sıcak geliyor - Sayfa 3

Evet Eylül ayı sıcak başladı. Ağustos ayı da çok sıcak bir aydı aslında. Bunun devamını yaşadık biz. Eylül’ün 1’i ile 3’ü arasında Basra’dan bir alçak basıncın etkisi altındaydık. Bu da bu tarihlerde yurdumuzu mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklara ulaştırdı. Fakat sıcaklıklar hafta sonu itibariyle özellikle Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde sıcaklıkların 3-4 derece düşmesini bekliyoruz.

Önce yağmur sonra aşırı sıcak geliyor - Sayfa 4

Daha doğrusu mevsim normallerinde olmasını bekliyoruz. Yağışın oluşma ihtimali çok yüksek. Çünkü yukarı seviyede bir soğuk hava dalgasının etkisindeyiz şu an. Ve önümüzdeki iki gün boyunca da devam edecektir. Marmara bölgesinde özellikle İstanbul’da Anadolu yakasında bu akşam saatleri itibariyle yağış başlayabilir.