Milyonlarca kişi bekliyor: Düşük faizli kredi ne zaman yürürlüğe girecek?

Geçen yıl duyurulan ilk kez ev alacaklara yönelik uygun koşullu konut kredisi kampanyası için piyasada bekleyiş sürüyor. Peki yeni kredi kampanyası ne zaman duyurulur?

Milyonlarca kişi bekliyor: Düşük faizli kredi ne zaman yürürlüğe girecek? - Sayfa 1

Konut piyasasında gözler düşük faizli kredi kampanyasında. Geçen yılın sonlarına doğru Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, BDDK ve Merkez Bankası'nın ikinci ve üçüncü ev alımında krediye erişimi zorlaştırdığını hatırlatarak, "İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz” demişti.
 

Milyonlarca kişi bekliyor: Düşük faizli kredi ne zaman yürürlüğe girecek? - Sayfa 2

'Son 11 yılın en düşük satışı gerçekleşti'
Peki kredi kampanyası ne zaman duyurulacak? Seçim öncesi açıklanma ihtimali var mı? Konuyla ilgili merak edilenleri anlatan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Piyasada gerçekten konut kredilerine ilişkin önemli bir beklenti var. Tüketicilerin taleplerine baktığımızda konuta erişimin, konut finansmanına erişimdeki problemler nedeniyle zorlaştığını görüyoruz. Bunu aynı zamanda ipotekli satışlarda yaşanan düşüşler çerçevesinde görüyoruz. 

Milyonlarca kişi bekliyor: Düşük faizli kredi ne zaman yürürlüğe girecek? - Sayfa 3

Geçen ayki konut satışlarına baktığımızda son 11 yılın en düşük ipotekli konut satışları gerçekleşmişti. Yeni kredi kampanyası aynı zamanda üreticiler için de merak edilen bir konu. Konut üretimi yapan inşaat firmaları açısından da satılabilir bir piyasa olmadığı taktirde yeni projeler başlatılamıyor" dedi ve devam etti:

Milyonlarca kişi bekliyor: Düşük faizli kredi ne zaman yürürlüğe girecek? - Sayfa 4

'Fiyatlar daha da artacak'
 
"Bu durum özellikle piyasada konut tarafında arzın da önünde önemli bir engeldir. Aslında konut fiyatlarında önümüzdeki dönemde daha yüksek artışlar olacak gibi görünüyor. Konutlarda faiz oranlarının yükselmesi tüketicilerin konuta erişimini kısıtlıyor. Hükümetin yatırımcılara yönelik kısıtlamaya gitmesi yatırımcıların da gayrimenkul sektörüne bakışını azaltmış durumda.