Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren yeni dönem: 1 Mart'ta neler değişecek?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 'Dijital Vergi Dairesi'nden kiracılara bildirim formu doldurma imkanı getirdi ve uygulama 1 Mart'ta başlıyor. Peki bu düzenleme ile 1 Mart'ta neler değişecek, kira gelir beyannamesi ne zaman verilir?

Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren yeni dönem: 1 Mart'ta neler değişecek? - Sayfa 1

Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) başvurularak kira gelir beyannamesi gerçekleştiriliyor. Diğer yandan kira gelir beyannamesi sınırı da duyuruldu. Bu kapsamda Dijital Vergi Dairesinden kiracılara yönelik "Kira Bildirim Formu" yayınlayan, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), ev sahiplerinin bildirimlerini teyit etmeyi hedefliyor. Hayata geçirilen bu yeni yöntemle mülk sahiplerinin belirttiği kira gelirleriyle kiracıların beyan ettikleri karşılaştırılacak.

113
Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren yeni dönem: 1 Mart'ta neler değişecek? - Sayfa 2

Böylelikle düşük kira bedeli gösterenler, yanlış beyanda bulunanlar veya hiç beyanda bulunmayanlar tespit edilecek. Bu adımın vergi kayıp ve kaçağının önlenmesinde önemli bir işlev görmesi hedefleniyor. İşte, 2024 kira gelir beyannamesi detayları
 

213
Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren yeni dönem: 1 Mart'ta neler değişecek? - Sayfa 3

Maliye kira bildirim formu nedir?
Bu kapsamda Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Dijital Vergi Dairesi'nden kiracılara yönelik "Kira Bildirim Formu" yayınladı.

313
Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiren yeni dönem: 1 Mart'ta neler değişecek? - Sayfa 4

Bu yöntemle mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanlarını karşılaştırma imkanı oluşacak. Böylece düşük kira bedeli gösterenler, yanlış beyanda bulunanlar veya hiç beyanda bulunmayanlar ortaya çıkarılmış olacak. Bu adımın vergi kayıp ve kaçağının önlenmesinde önemli bir işlev görmesi bekleniyor.
 

413