Mehmet Ceyhan’dan koronavirüs ile ilgili tedirgin eden sözler; 400 binler civarında

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan tedirgin eden sözler. Ceyhan yaptığı açıklamada “Türkiye'de mutant virüslü vakaların 10'da 1'inin tespit edildiğini belirterek, "Demek ki biz bu 41 binin 400 binler civarında olduğunu tahmin edebiliriz” ifadelerini kullandı. Detaylar haberimizde…

Mehmet Ceyhan’dan koronavirüs ile ilgili tedirgin eden sözler; 400 binler civarında - Sayfa 1

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyonun yayıldığını, 76 ilde toplam 41 bin 488 İngiltere mutantı görüldüğünü açıklamıştı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mutasyonu hemen 'kötüye gidecek, daha ağır seyredecek' diye beklememek gerektiğini söyledi. 

115
Mehmet Ceyhan’dan koronavirüs ile ilgili tedirgin eden sözler; 400 binler civarında - Sayfa 2

Prof. Dr. Ceyhan, virüsün daha iyiye ya da daha kötüye gitmesi için her iki durumda da iki farklı mutasyonun aynı virüste gelişmesi gerektiğini vurgulayarak, "Birinde daha ağır seyredecek hale gelecek, iyi senaryoda da daha iyi seyredecek hale gelecek; ama her ikisinde de mutlaka daha bulaşıcı hale gelmesi lazım. 

215
Mehmet Ceyhan’dan koronavirüs ile ilgili tedirgin eden sözler; 400 binler civarında - Sayfa 3

Daha bulaşıcı hale gelmezse, orijinal virüsün yerini alması mümkün olmaz. Bu ilk değişiklik olduktan sonra, burada bir mutasyona uğramaz bu şekilde devam ederse vaka sayılarının arttığını göreceğiz" dedi.

315
Mehmet Ceyhan’dan koronavirüs ile ilgili tedirgin eden sözler; 400 binler civarında - Sayfa 4

'400 BİNLER CİVARINDA OLDUĞUNU TAHMİN EDEBİLİRİZ'

Prof. Dr. Ceyhan, Türkiye'de açıklanan 41 bin 488 İngiltere mutasyonu olduğunu anımsatarak, "Burada da yine orijinal virüste olduğu gibi biz kabaca 10'da 1'ini tespit ediyoruz. Demek ki biz bu 41 binin 400 binler civarında olduğunu tahmin edebiliriz. Ülke içinde mutant virüs bir yerlerde çok görülüyorsa, oraların diğer bölgeler ile ilişkisinin kısıtlanması lazım. Biz böyle bir tedbir almadık. 

415