Maymun çiçeği virüsü alarmı: 12 ülkede görüldü

Dünya çiçek virüsünün bir türü olan "maymun çiçeği" hastalığını konuşuyor. Afrika kökenli virüs dünyada yayılıyor. İngiltere'de bugün 11 yeni vaka tespit edildi. Vaka sayısı 20'ye çıktı. İspanya'da da 14 yeni vakayla toplam sayı 21'i buldu. ABD, Kanada, Belçika, Fransa, Portekiz, İtalya, İsveç, Almanya, Avustralya'nın ardından İsrail de ilk vakayı duyurdu. Belçika'daki yayılmaya Antwerp kentinde düzenlenen "fetiş festivali"nin neden olduğu belirlendi.

Maymun çiçeği virüsü alarmı: 12 ülkede görüldü - Sayfa 1

İlk olarak ay başında İngiltere'de görülen maymun çiçeği virüsünün ilerleyen günlerde çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD'ye yayılması, dünyada endişeleri artırıyor.

113
Maymun çiçeği virüsü alarmı: 12 ülkede görüldü - Sayfa 2

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?
 

İlk vakanın 7 Mayıs'ta görüldüğü İngiltere'nin ardından Maymun Çiçeği virüsü ABD, Kanada, İspanya, Belçika, Fransa, Portekiz, İtalya, İsveç, Almanya, Avustralya'nın ardından İsrail'de de görüldü. 

İngiltere'de 11 yeni vaka daha tespit edildi. Vaka sayısı 20'ye çıktı. İspanya'da da 14 yeni vakayla toplam sayı 21'i buldu.  Avrupa'da toplam vaka sayısı 100'ü aştı.

213
Maymun çiçeği virüsü alarmı: 12 ülkede görüldü - Sayfa 3

Belçika'da maymun çiçeği virüsünün Antwerp kentinde düzenlenen Darklands isimli "fetiş festivalinden" yayıldığı belirlendi. 5 Mayıs'ta Antwerp'te düzenlenen 4 günlük Darklands festivalinin organizatörleri ise virüsün etkinliğe yurt dışından katılan kişilerce taşındığını, Sağlık Bakanlığının da bunu doğruladığını açıkladı.

313
Maymun çiçeği virüsü alarmı: 12 ülkede görüldü - Sayfa 4

İNSANLARDA İLK DEFA 50 YIL ÖNCE GÖRÜLDÜ
 

Tarihte ilk olarak 1958'de maymunda bulunan virüs, insanlar arasında ilk defa 1970'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kayıtlara geçti.

Kısa zamanda 11 Afrika ülkesine sıçrayan virüs, Afrika'nın dışında ilk olarak 2003'te ABD'de yayıldı.

413