Lokantaya giden vatandaş şoka giriyor! Yeni uygulama müşteriyi vurdu

Lokanta, restoran, kafelere giden vatandaşlar gelen hesaplar karşısında gözlerine inanamadı. KDV oranlarında yapılan artış bugün itibari ile hesaplara yansımaya başladı. Hesabı gören vatandaşları eli ayağına dolaştı.

Lokantaya giden vatandaş şoka giriyor! Yeni uygulama müşteriyi vurdu - Sayfa 1

27 Nisan tarihli Resmi Gazete'te yayımlanan KDV yönetmeliğindeki değişiklik, bugün itibari ile tüm lokanta, restoran ve kafelerde satılan yiyecek ve içeceklerde uygulanmaya başladı. Alkolsüz mekanlarda yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10'a alkollü mekanlarda uygulanan yüzde 18 KDV oranı yüzde 20 olarak uygulanmaya başladı. Oranlardaki artışla birlikte vatandaşların önüne gelen hesaplarda da artış görüldü.

Lokantaya giden vatandaş şoka giriyor! Yeni uygulama müşteriyi vurdu - Sayfa 2

MÜŞTERİLER NE YAPACAĞINI BİLEMEDİ

Uzun süredir hesapları ödemekte zorlanan müşteriler ise faturalardaki yeni artış karşısında ne yapacaklarını bilemedi.

Lokantaya giden vatandaş şoka giriyor! Yeni uygulama müşteriyi vurdu - Sayfa 3

Temmuz 2023 tarihli uygulama ile kasap, kesimhane gibi işletmeler için KDV oranları yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmişti. Ancak birçok restoran ve lokanta kendilerine kasap, besi yeri gibi göstererek KDV'yi yüzde 1 olarak gösterme yolunu tutmuştu. Ancak yeni değişiklik tebliği ile bu mekanlarda KDV oranlarındaki artış sabitlendi.

Lokantaya giden vatandaş şoka giriyor! Yeni uygulama müşteriyi vurdu - Sayfa 4

Yeni düzenleme ile lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilmesi hedeflendi. Yapılan uygulamalardaki yolsuzluktan habersiz vatandaşlar ise artan fiyatlar karşısında şaşkınlığa uğradı.